Ugrás a tartalomra

U Zrenjaninu počeo 71. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

2022.04.05
12:31
2022.04.05
18:30
Forrás
Pannon RTV
Publika do narednog ponedeljka ima prilike da pogleda šest predstava za odrasle, i tri za decu.

Glumica Mira Banjac otvorila je 71. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, a istovremeno postavljena je i izložba o glumačkim ostvarenjima 92-godišnje umetnice.

„Zrenjanin je za mene kultno mesto. Ne samo zbog nagrade. U Zrenjaninu se uvek osećala jedna kulturna atmosfera i raspoloženje. Ovde smo se uvek dobro osećali, bile su dobre predstave, dobri domaćini. Volim grad, njegove zgrade uvek su mi bile zanimljive" rekla je glumica Mira Banjac.

Zrenjanin je već 25. put organizator najstarijeg pozorišnog festivala u zemlji.

„Predstavlja mi veliku radost i zadovoljstvo što smo nakon tri godine ponovo domaćini najveće pozorišne manifestacije. Radujem se i tome što ponovo vidim publiku u predvorju našeg pozorišta, jer festival ne čine samo predstave, već i publika, ljudi" rekao je Dejan Karlečik, direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Festival je otvoren predstavom „Živi pesak" rađenom po motivima poezije Ota Tolnaija i slika Pala Petrika, a u koprodukciji Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta iz Subotice i Regionalne kreativne radionice iz Kanjiže.

„Jako se radujem što smo uspeli da ovde prikažemo ovu predstavu. Predstava je tako rađena da može da je razume  i publika koja govori mađarski, kao i publika koja govori srpski jezik, i kako vidim nastup je bio uspešan" kaže Petronela Kermeci, direktorica Drame na mađarskom jeziku, Narodnog pozorišta u Subotici.

Reditelj predstave je Kinga Mezei, koja je na sceni bila zajedno sa Tamašem Hajduom, Ervinom Palfijem i Nandorom Silađijem.

„Dobro smo se osećali gore na sceni i osećali smo da publika pažljivo prati, odnosno da publika predstavu prati sa povremenim reakcijama. Na kraju predstave moglo se osetiti da im se dopala. Nezavisno od toga da je ovo neverbalna predstava" kaže Kinga Mezei, rediteljka.

Subotičko pozorište „Kostolanji Deže" nastupa u četvrtak i petak sa predstavama „Tri sestre", odnosno „Vitezovi Lake male". Festival se završava u ponedeljak u podne podelom nagrada.

Zrenjanin
Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine
Petronela Kermeci
Mira Banjac

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.