Ugrás a tartalomra

„Neka je radostan ovaj dan, koji objavljuje život večni"

2022.04.24
17:12
2022.04.24
17:25
Forrás
Pannon RTV
Pravoslavni vernici danas slave Vaskrs, vaskrsenje Isusa Hrista. Ovaj dan je najveći hrišćanski praznik, a ujedno i najradosniji, jer vaskrsenje donosi novu nadu i spasenje za čovečanstvo.

Ovom prilikom se vernici pozdravljaju sa: Hristos vaskrse! A na to je odgovor: Vaistinu vaskrse! Patrijarh srpski Porfirije je u Vaskršnjoj poslanici govorio i o žrtvama rata u Ukrajini, svetskoj krizi i radu zdravstvenih radnika tokom epidemije.

Mi smo stvoreni kao jedini i jedinstven ljudski rod, i suđeno nam je da budemo jedno -rekao je patrijarh Porfirije. On je u Vaskršnjoj poslanici istakao da saosećamo i zajedno patimo sa svim pravoslavnim hrišćanima i sa svim ljudima sveta, videći produbljivanje sukoba kako u Ukrajini, tako i širom sveta.

Patrijarh Porfirije, Srpska pravoslavna crkva: „Molimo vaskrslog Gospoda da što pre i bezuslovno donese mir, da se stradanja okončaju i da se svi izbegli ljudi vrate svojim kućama. Svaki rat, bilo gde i bilo kada da se dešava, stvara samo gubitnike. "

Patrijarh Porfirije je na kraju svog govora uputio poruku pravoslavnim vernicima: „Neka ovaj dan bude radostan, propovedajući život večni, sa blagoslovom Božijim. Molitvama vaskrslog Gospoda Isusa želimo svim pravednicima dobro, a sve pozdravljamo najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse! — Vaistinu vaskrse!”

Patrijarh Porfirije je naglasio da pravoslavnim Srbima, ma gde živeli u svetu, upućuje očinski pozdrav.

hrišćani
hrišćanska

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.