Ugrás a tartalomra

Učenici se takmičili iz prirodnih nauka u Senti

2022.05.07
19:08
2022.05.07
19:18
Forrás
Pannon RTV
U osnovnoj školi „Turzo Lajoš" u Senti prvi put je za učenike organizovano takmičenje „Kermendi Ferenc" iz fizike, hemije, prirodnih nauka i ekologije.

Zanimljivim eksperimentima učenici koji su došli iz više naselja u Vojvodini prikazivali su značaj prirodnih nauka u procesu kruženja prirode. Na takmičenje su došle 23 ekipe učenika osnovnih škola koji su nestrpljivo čekali na odmeravanje znanja.

„Nekoliko nedelja se pripremamo za ovo takmičenje, probali smo eksperimente, dogovorili šta će nam biti zadatak. Naš eksperiment je o važnosti svetla, troje nas je u ekipi i predstavili smo lomljenje svetlosti, nastojali smo da bude što slikovitije" kažu Ester Sabo Nemedi i Anet Beret, učenice.

Takmičenje koje nosi naziv po atomskom fizičaru, Senćaninu po rođenju koji je stekao međunarodnu slavu, imalo je dva kruga zadataka. U prvom delu učenici su teorijska predavanja trebala da potkrepe u obliku eksperimenta, a u drugom delu, trebali su da pripreme plakat o prirodnom dobru koje danas sve više nestaje, o vodi.

„Većini dece je jasno koliko nam je važna čista životna sredina i rado se bave ovom temom. U svakoj generaciji ima dece kojoj leži na srcu zagađenje i uništavanje voda" kaže Valerija Rafai, nastavnica fizike u osnovnoj školi „Petefi Šandor" u Senti.

Da bi i u budućnosti mogli da se divimo bogatstvima prirode kod mladih treba razvijati svest o ekologiji – naglasio je idejni tvorac i organizator ovog takmičenja, Robert Kalman, nastavnik fizike.

„ Nama svima koji smo ovde, zajedničko je, i starijima i mladima, da sada već svi osećamo probleme koje donosi promena klime. Inače, tri četvrtine, odnosno 80 odsto problema vezanih za promenu klime odražavaju se kroz vodu" kaže Robert Kalman, organizator i nastavnik fizike.

Takmičenje je organizovano uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta, a namera je da se održava svake godine.

takmičenje
prirodne nauke
Senta

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.