Ugrás a tartalomra

Izložba „Istoricizam u Bačkoj"

2022.05.13
15:30
2022.05.13
16:09
Forrás
Pannon RTV
U Gradskom muzeju u Subotici posetioci mogu da pogledaju izložbu „Istoricizam u Bačkoj" u okviru koje su izložene slike, garniture nameštaja, odevni predmeti, nacrti i drugi predmeti iz Subotice koji datiraju iz 19. veka.

Dr Žužana Korhec Pap, slikarka, restauratorka je predstavila sakralnu umetnost tog razdoblja kao kustos izložbe.

Žužana Korhec Pap, slikarka, restauratorka: „Istoricizam, odnosno doba neostilova, trajao je do prve polovine 20. veka, ali najlepše razdoblje je bilo između 1880-ih i 1890-ih. Kako se grad razvijao, dolazilo je do značajnih novogradnji. Na području crkvene umetnosti rođena su i mnoga nova dela, građene su nove crkve u neogotičkom stilu. Stari, barokni, obnovljeni su u neoromaničkom stilu ili u neorenesansnom stilu, a celokupno opremanje im je jednolično kreirano u istom stilu."

izložba
istoricizam
Bačka
Gradski muzej

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.