Ugrás a tartalomra

U pripremi mađarsko-srpski rečnik u izdanju Izdavačkog zavoda „Forum"

2022.05.13
18:49
Forrás
Pannon RTV
Internetska verzija prvog toma mađarsko-srpskog rečnika biće dostupna tokom leta pod pokroviteljstvom Izdavačkog zavoda „Forum" iz Novog Sada, a početkom sledeće godine će biti izdata i štampana verzija dvotomnog rečnika.

Na prevodilačkom savetovanju, koji je održan pod pokroviteljstvom Mađarskog nacionalnog saveta, tema je bila novi rečnik koji je u pripremi.

Nakon srpsko-mađarskog rečnika objavljenog 2016. godine, Izdavački zavod Forum sada radi na pripremi mađarsko-srpskog rečnika. Materijal za prvi tom je već uveliko završen, radnu verziju žele da usaglase sa stručnjacima.

Gabor Virag, direktor Izdavačkog zavoda „Forum", Novi Sad: „Za razliku od srpsko-mađarskog rečnika - gde smo morali da se fokusiramo samo na uređivanje gotovog rukopisa - sada moramo i sami da pripremamo rukopis. Najveći zadatak je bio sastaviti tim stručnjaka, što se i dogodilo 2019. godine."

Trenutno četvoro izrađuju pisane članke. Svoj rad temelje na Priručniku za tumačenje mađarskog jezika i traže ekvivalente od reči do reči u srpskom jeziku.

Emeše Rajšli, predsednica uredništva: „Možda je još zanimljivije da bismo mi voleli da se u rečnik uvrste i tzv. vojvođanizmi, dakle reči ili varijante za koje smatramo da su deo vojvođanskog mađarskog narodnog jezika, jer se ovaj vojvođanski mađarski govor definitivno razlikuje od mađarskog jezika u samoj Mađarskoj."

Predstavljanje mađarsko-srpskog rečnika otkriva da je Izdavački zavod „Forum" već napravio izvrstan posao u izradi prethodnog rečnika, te da ima takav tim istraživača i urednika koji mogu sastaviti rečnik, rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, pre savetovanja. "Umesto planiranih 32.000 reči, u novi rečnik će biti zavedeno gotovo duplo više reči. A sve to upućuje na to da možemo zajedno sa ovdašnjim srpskim piscima stručnih rečnika, pre svega sa Maticom srpskom i nadležnim institucijama u Beogradu, da izgradimo mogućnost da se mađarsko-srpski rečnik jednog dana dovrši."

Prema planovima, internetska verzija mađarsko-srpskog rečnika biće gotova u roku od nekoliko meseci, a celo štampano dvotomno izdanje rečnika će biti dostupno početkom sledeće godine.

mađarsko-srpska
Mađarsko-srpski
rečnik

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.