Ugrás a tartalomra

Međunarodna praksa zelenog daljinskog grejanja

2022.05.16
13:27
2022.05.16
17:57
Forrás
Pannon RTV
Kako postići održivo daljinsko grejanje u jednom određenom gradu? Odgovor na to pitanje tražili su učesnici konferencije koja je danas održana u Subotici.

Događaj je takođe pružio priliku i za razmenu iskustava između regionalnih partnera. Na konferenciji su prisustvovali stručnjaci iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Rumunije.

Energetska efikasnost, održivost i isplativost, kao i razmena iskustava o obnovljivim izvorima energije, bile su glavne teme konferencije pod nazivom „Međunarodna praksa zelenog daljinskog grejanja", koja je održana u Subotici.

Balaž Nemeti, rukovodilac sektora u preduzeću koje okuplja javna preduzeća u Budimpešti: „Osnove su iste, odnosno univerzalne, ne samo u Mađarskoj i Srbiji, već i širom sveta. A to je potreba da se radi na poboljšanju i održavanju energetske efikasnosti, to je apsolutno fundamentalna i jasna stvar."

Evropska unija trenutno podstiče i podržava projektovanje i razvoj sistema daljinskog grejanja u zapadnoj Evropi, jer se tako mogu obezbediti finansijski isplativa rešenja. U Srbiji, inače, ova mreža postoji, samo treba da se modernizuje - rečeno je na samom događaju.

Andreja Ilić, direktor Energetike Kragujevac: „Izvori toplote, pored toga što treba da budu energetski što efikasniji, potrebno je da budu i ekološki prihvatjiviji. Pored ovoga paralelno idemo u proces edukacije naših korisnika, kako bi energetski efikasnije učinili sami svoje objekte."

Dostupna su sredstva, tehnologija i stručnost, ali je potreban i politički kapital da bi se ovi projekti ostvarili - kažu stručnjaci.

Imre Varadi, izvršni partner, „Vital Management": „Ono što očekujemo kao rezultat, jeste da tih nekoliko, oko desetak projektnih ideja, koje smo prikupili, dobiju određenu političku podršku, jer na taj način zapravo polovina stanovnika u velikim gradovima u Srbiji, koja koristi daljinsko grejanje, dakle njihovi računi za energiju mogu da se prepolove, ako to neka politička snaga podrži."

Na manifestaciji su srpsko i mađarsko udruženje toplana potpisali sporazum o saradnji, koji će obezbediti prostor za budući zajednički rad i razmenu iskustava.

grejanje
daljinsko grejanje
Konferencija

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.