Ugrás a tartalomra

Poskupljuje i letovanje

2022.05.16
15:18
2022.05.16
17:42
Forrás
Pannon RTV
Inflacija i rast cena izazvani ratom u Ukrajini neće poštedeti ni sektor turizma. Cene goriva stalno rastu, pa su zbog toga i prevoznici i turističke agencije primorane da prilagođavaju i svoje ponude.

Svi oni koji ove godine budu išli na letovanje, prema mišljenju stručnjaka, mogu očekivati značajna poskupljenja.

Oni koji žele da idu na letovanje već planiraju moguće lokacije i termine. Neki od njih prevoz i smeštaj rešavati sami, dok će drugi to raditi preko preko agencije.

Milica Klindo: „Planiram, kao i prošle godine, da idem u Crnu Goru sa društvom, međutim sad sam treća godina Medicinskog fakulteta, pa ću videti. Ako isplaniram sve kako sam htela, ako dam budžet, onda ću verovatno otići."

Nataša Aćanski: „Planiramo u septembru, kad bule malo zatišje gužve. Sutomore, volimo Crnu Goru. Zato smo došli u agenciju, da se informišemo."

Pored zemalja u okruženju, popularne destinacije su Grčka, Egipat, Turska i Italija. Pored samih lokacija, postoji i veliki izbor različitih cenovnih kategorija. Za godinu dana su, međutim, porasli i troškovi goriva, avionskih karata i smeštaja, a to utiče i na unapred kupljene aranžmane.

Nataša Šopot, agent za putovanja, Novi Sad: „Kada dođe do povećanja tih cena, strankama se to predoči pred put. Ako je stvarno neka velika problematika i nisu u mogućnosti da to doplate, naravno da se traži neko drugo rešenje, nekako da im se izađe u susret, u smislu da se nađe neka malo povoljnija ponuda, ili bi mogli ponovo da se uklope možda u tu neku cenu, ili nešto drugo. U krajnjem slučaju, ako im baš ništa ne odgovara, naravno uvek smo tu da regulišemo, u smislu da im vratimo novac."

Najveće povećanje cena se može uočiti kod putovanja avionom, posebno za čarter letove, jer u njihovom slučaju cene goriva iznose 35 odsto od ukupne cene. Svakako se mora računati na poskupljenje od oko 30 odsto.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije: „Kada zakupljujemo sada autobuse, prevoznici su podigli cene svojih usluga. Ali kada govorimo o tim cenama, cene su drastično manje od aviona. Cena, recimo prosečne karte do Grčke, koja je nama najzanimljivija, je koštala negde oko 60-ak eura, znači ne treba očekivati više od 10 do 12 eura, nekih 20 do 25 posto, ali kažemo, u nominalnom iznosu negde 15-ak eura ne bi trebalo da to poskupljenje bude više."

letovanje
inflacija
turizam

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.