Ugrás a tartalomra

Mađarska je jedan od ključnih partnera Srbije

2022.05.16
17:57
Forrás
Pannon RTV
A njena jasna podrška, na evropskom putu zemlje, je od ogromnog značaja - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom u Briselu.

Dva ministra su razgovarala o regionalnim i geopolitičkim pitanjima, sa posebnim akcentom na uticaj ukrajinske krize na dve zemlje. Selaković se zahvalio Mađarskoj na razumevanju, kada su u pitanju nacionalni interesi Srbije. Dva ministra su razgovarala i o razvoju dijaloga između Beograda i Prištine.

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto je izjavio da je Srbiju već juče trebalo primiti u Evropsku uniju. Želja za širenjem u NATO-u je u poslednje vreme vidno porasla, a sada je vreme da i EU na sebe preuzme to raspoloženje - naglasio je mađarski šef diplomatije.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine, Mađarska: „Pre svega, treba priznati da je Srbija ključna zemlja, da Srbija može da garantuje stabilnost, mir i razvoj na Zapadnom Balkanu, ako Srbija ne bude integrisana, onda će uticaj na Zapadnom Balkanu biti prilično ograničen i postoje mnogi koji pogrešno shvataju Srbiju. Mnogi smatraju da je pozitivan odnos prema EU u Srbiji prirodan i da je oduvek bilo tako. Ali nije. Sadašnje rukovodstvo Srbije je veoma naporno radilo na tome da srpsko društvo postane pristalica integracije. Ne smemo ih otuđiti od sebe. Mislimo da je Srbija već sada spremna za pridruživanje, već sutra bi mogla biti primljena. To je trebalo da se uradi juče, ali još uvek možete da se primi sutra."

Nikola Selaković
Peter Sijarto
Srbija
Mađarska
Evropska Unija

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.