Ugrás a tartalomra

Mađarska i Srbija mogu da računaju jedna na drugu – otvoren je poljoprivredni sajam

2022.05.21
15:39
2022.06.22
18:20
Forrás
Pannon RTV
Danas su u Novom Sadu Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Viktor Orban, premijer Mađarske otvorili 89. Međunarodni poljoprivredni sajam. Mađarska je posle 12 godina ponovo zemlja partner Sajma.

Mađarska i Srbija uzajamno će se pomagati ukoliko se pojave problemi u snabdevanju namirnicama – rekao je Viktor Orban, premijer Mađarske u Novom Sadu, na otvaranju 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Srbija je pred veoma teškom zimom, ali će Mađarska deo svojih gasnih skladišnih potencijala dati Srbiji na korišćenje, o tome su se dva državnika saglasila pred otvaranje, istakao je u svom govoru Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Zima će biti teška, teža nego što mnogi misle, rekao je Viktor Orban. Premijer Mađarske je na otvaranju 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu naglasio da je uprkos galopirajućoj inflaciji i gladi koja preti svetu, sigurno snabdevanje Mađarske i Srbije.

Orban je dodao da dok su u 2020. godini zdravstveni radnici bili heroji, u periodu koji je pred nama to će biti poljoprivrednici. Hleb treba da bude obezbeđen za sve na svetu kako ponovo ne bi migranti preplavili Evropu – rekao je mađarski premijer.

Mađarska je država sa 10 miliona stanovnika, ali može da obezbedi namirnice za 20 miliona ljudi. Zbog toga ne može da se priključi onim nerazumnim briselskim odlukama koje bi uništile mađarsku privredu, obrazložio je Orban. Istkao je da dve države sarađuju na način da ukoliko se u jednoj državi pojavi nestašica bilo koje namirnice, druga država će je ispomoći.

„I jedna i druga država je snažna u poljoprivredi, inače i Srbija i Mađarska imaju značajne rezerve hrane koja je važna u Evropi. Predsednik nas je uverio u to da ukoliko bi postojao problem u Mađarskoj, onda možemo da računamo na Srbiju, i ja sam preuzeo ovu obavezu, da ukoliko bi ovde bilo problema, onda vi možete da računate na Mađarsku. Ono što je sigurno jeste da su obe države bezbedne. Bilo da je reč o gasu, ili o proizvodima prehrambene industrije" izneo je Orban.

Ističući značaj izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, premijer Mađarske je rekao da je onemogućavanjem prevoza robe zbog rata u Ukrajini, porastao značaj železničkog prevoza koji vodi iz grčkih luka prema Evropi.

Viktoru Orbanu možemo da zahvalimo što su odnosi između Srbije i Mađarske na istorijskom nivou – rekao je na otvaranju Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije je kazao da iako zaista neće biti laka predstojeća zima, u Srbiji se sada kriza uopšte ne oseća.

Vučić je rekao da se sa premijerom Mađarske saglasio o tome da Srbija može da skladišti energente u Mađarskoj.

„Jednu stvar sam pitao premijera Orbana, koja je za nas veoma važna. Reč je o skladištima energenata, da li mi jedan deo naših energetskih rezervi možemo da skladištimo u Mađarskoj. Nama je to važno, jer nemamo skladišnih kapaciteta. Premijer Orban je u sekundi – a znate da ima toga kada pitamo nekog premijera ili predsednika države, odgovor je taj da mora da se konsultuje sa nadležnima, potrebne su konsulatacije, javiće se neko – Viktor je odmah rekao, Aleksandar, nikakav problem, to je rešeno."

Na sajmu koji će trajati nedelju dana učesnici će prikazati inovacije u agraru i nove tehnologije, a biće organizovani i brojni susreti privrednika.

Osim iz Srbije, na ovoj manifestaciji prisutno je 1.100 izlagačaj iz 21 zemlje. Kao i svake godine, kupovinom sajamske ulaznice učestvuje se u nagradnoj igri gde su glavne nagrade dva traktora i tri poljoprivredne mašine.

Novina na sajmu je i predstavljanje Poljoprivrednog muzeja iz Kulpina i bogatog sadržaja Muzeja „Žeravica" koji donose priču o istoriji vojvođanske poljoprivrede.

poljoprivredni
sajam
Novi Sad
Viktor Orban
Aleksandar Vučić
Mađarska
Srbija

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.