Ugrás a tartalomra

U proizvodnji bobičastog voća postoji veliki potencijal

2022.05.25
15:24
2022.05.25
18:52
Forrás
Pannon RTV
Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu danas je održan Porodični dan. Po ceni jedne karte, porodica sa decom mlađom od 14 godina mogla je da pogleda ovu najznačajniju poljoprivrednu smotru u okruženju.

Većina poljoprivrednika je bila zainteresovana za inovacije. U stručnom delu, stručnjaci su razgovarali o stanju domaće voćarske proizvodnje.

Uprkos činjenici da trenutno nema dostupnih mogućnosti za konkurisanje, proizvođači razvijaju svoja gazdinstva i obnavljaju svoje mašine, u skladu sa svojim budžetima - rekao je Đula Kiš iz Budisave.

„Volim da pogledam nove tehnologije, najzanimljiviji su kompjuterski i digitalni noviteti, tu postoji velika mogućnost za razvoj, a mislim da se sve to može pronaći na ovogodišnjem sajmu."

U svim granama poljoprivrede se može primetiti „eksplozija" inovacija, ali profit i dalje zavisi od tržišnih uslova. Voćarstvo, iako se ovaj sektor trenutno nalazi u lošem stanju, može da postane konkurentan kroz zadruge i zajedničko skladištenje - rekla je Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine.

„Njihovim udruživanjem i nabavkom preko zadruge zajedničke hladnjače, oni rešavaju ključni problem, problem čuvanja svojih proizvoda i pravovremenu realizaciju, kada je cena robe na tržištu najpovoljnija i koja poljoprivrednicima najviše odgovara. Isto to se odnosi i na uvođenje novih tehnologija, na uvođenje savremene mehanizacije i mnogo drugih aspekata."

Srbija je prošle godine u inostranstvo izvezla voće u vrednosti od 850 miliona evra, što čini dvadeset odsto od ukupne količine izveženih poljoprivrednih proizvoda. U prvom kvartalu 2022.godine, to je već dostiglo 200 miliona evra. Na inostrano tržište je najviše izveženo maline i jabuka. U budućnosti žele da pojačaju trgovinu voćem sa Mađarskom - rekao je Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.

„Napravili smo velike kontakte i očekujem da će se Mađarska, kao evropska zemlja, a takođe i Češka pojaviti kao budući kupci našeg voća, što je značajno zbog globalizacije i poskupelog prevoza, znači treba da gledamo tržišta koja su blizu nama."

Srbija izvoz voća treba da traži u bobičastom voću, jer za to voće postoji ogromno interesovanje na tržištu EU. Samo od kupine je u 2021. godini ostvaren izvoz od 86 miliona dolara - istakao je univerzitetski profesor Zoran Keserović.

„Vrlo brzo, među prvih deset izvoznih proizvoda naći će se i borovnica, koja u poslednjih tri do četiri godine, sa 3,4 miliona dolara u izvozu, već je došla na 20 miliona dolara, i ja očekujem da će ona ove godine preći 30 miliona dolara."

Na stručnom skupu je konstatovano da je među jabučastim voćem potrebno razvijati tehnologiju za kruške, a kod orašastih plodovova za lešnik, odnosno robnu razmenu okrenuti u korist izvoza. Poljoprivrednike u budućnosti čekaju potpuno nove metode uzgoja, koje se već koriste u Italiji.

voće
izvoz
poljoprivredni sajam
Novi Sad

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.