Ugrás a tartalomra

Celodnevnim programom zrenjaninski Dom za učenice obeležio svoj jubilej

2022.05.29
15:03
2022.05.29
19:26
Forrás
Pannon RTV
Prošla godina je bila godina jubileja, ali značajan datum nije mogao biti obeležen zbog epidemije.

Celodnevnim programom juče je u Zrenjaninu obeleženo 25 godina od osnivanja katoličkog Doma za učenice „Satmari Karolina".

Svečani program započeo je misom koju je u sedištu zrenjaninske biskupije služio Laslo Đuriš, pančevački župnik uz sasluženje sveštenstva. Ovaj događaj okupio je ne samo sadašnje i bivše stanovnice doma, već i mnoge roditelje.

Petra Kiralj, maturantkinja i stanovnica doma iz Kikinde kaže: „Ove četiri godine su mnogo doprinele mom razvoju, kako fizičkom, tako i emotivnom. Ovde sam mogla da razvijem mnoge sposobnosti, mnogo više sam sebe mogla da približim Isusu što je donelo jednu vrstu sigurnosti mojoj duši i telu."

U Zrenjaninu je od 1880. do 1944. godine funkcionisala zgrada siromašnih školskih sestara „De Notre Dame". Zgrade su oduzete, ali su ostale u rukama grada. Kada je 1996. godine postojala opasnost da će se u nju useliti izbeglice, sestre Gizela i Margit su odlučile da formiraju učenički dom.

„Kako bi prihvatile decu, devojke i pomogli im u tome da ostanu hrišćani, da ostanu mađari, i da imaju svoj hleb u rukama. To je svim roditeljima bio cilj, da nešto daju deci u ruke. Kao veroučiteljica videla sam da deca ostaju kod kuća kada završe osmi razred. Pitala sam: zbog čega? Zbog toga što nema materijalnih mogućnosti" – rekla je Gizela Katalin Rac, školska sestra i osnivač Doma za učenice.

Na manifestaciji koja je organizovana u Kulturnom centru, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara naglasio je da od 2020. godine dom može da funkcioniše u zgradi koja im je vraćena i obnovljena uz investicije mađarske vlade u visini od 1,2 milijarde forinti. Takođe, govorio je i o problemima: „Potrebno je rešiti sudbinu samostana, odnosno Doma učenika „Satmari Karolina", kako bi dospeo u sigurne ruke, u siguran položaj. Ova situacija u kojoj se sada nalazi, da navedem, da su školske sestre iz nekog razloga još pre obnove objekta prodale zgradu biskupiji, ali i sada Školske sestre, odnosno ustanova koja je osnovana rukovode objektom.S druge strane biskupija je vlasnik i u ovom trenutku već postoje napetosti."

Među gostima na svečanosti bio je i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Sa ovim je formirano duhovno središte banatske dijaspore, a verujem i da današnji jubilej nas podseća, pa i obavezuje, na ideju, na sve ono od čega se pošlo, da Banat ima jedan crkveni, verski, duhovni i kulturni centar. Ovaj zadatak što pre treba ispuniti i ostvariti."

U okviru svečanog programa, u kojem su učestvovale stanovnice Doma, predstavljena je i restaurirana oltarska slika Svetog Čarlsa Boromea, koja je nekada bila u samostanskoj kapeli. U zgradi Doma takođe je predstavljena knjiga Ferenca Nemeta: „U službi vaspitanja devojaka".

Dom za učenice
Zrenjanin
Satmari Karolina
Laslo Đuriš
Gizela Katalin Rac
Ištvan Pastor
Jene Hajnal
Mađarski nacionalni savet

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.