Ugrás a tartalomra

Prosečan prinos ječma je 2 tone po jutru

2022.06.24
13:36
2022.06.24
17:27
Forrás
Pannon RTV
U Severnoj Bačkoj je, u proseku, sa jednog jutra požnjeveno između 1800 i 2500 kilograma ječma.

To je znatno manje od uobičajene količine, naime vreme bez padavina nije pogodovalo usevima, jer biljke nisu mogle da se razvijaju odgovarajućim tempom.

Ječam je prošle nedelje u Vojvodini požnjeven sa skoro svih parcela. Proizvođači međutim nisu zadovoljni prinosom, ali sa kvalitetom nema većih problema.

Reže Domonkoš, poljoprivredni proizvođač, Male Pijace: „Nismo bili zadovoljni ni sa prinosom. Prosek je oko 2 tone po katastarskom jutru, od toga ima i boljih i lošijih. Cena je u početku počinjala još od 36 dinara, a sada je pala na 31, dakle tačno je nedostajalo tih 1000 kilograma, što nije rodilo, da imamo i neku zaradu, jer će ovako ovo biti dovoljno samo za troškove."

Proizvodnja ječma će polako postati popularnija od pšenice, jer zahteva manje ulaganja - smatraju stručnjaci.

Bernard Vajda, otkupljivač: „Nažalost, ne možemo se pohvaliti ni sa otkupom, jer je početna cena od 35-36 dinara sada pala na 31 dinar, potražnja za stočnim ječmom je potpuno stala, na žalost i negodovanje proizvođača. . Sada radimo na pronalaženju novih kupaca, kako bismo mogli da prodamo robu koju smo preuzeli."

Posle ječma, sada je u punom jeku žetva pšenice i žetva uljane repice.

ječam
prinos
prinos

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.