Ugrás a tartalomra

U Beogradu će biti prikazani filmovi iz zemalja Višegradske četvorke

2022.06.24
16:51
2022.06.24
17:33
Forrás
Pannon RTV
Svake večeri, od 23. do 26. juna, po jedna zemlja iz grupe V4 predstaviće jedno svoje filmsko ostvarenje, ljubiteljima bioskopa u glavnom gradu Srbije. Domaćin projekcije filmova biće Kulturni centar Beograda. Ulaz na projekcije je besplatan.

Na filmskom festivalu koji se organizuje po prvi put, zainteresovani mogu pogledati 4 ostvarenja. Filmovi se prikazuju sa srpskim titlovima.

Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda: „Mislim da je ono što ovaj festival čini jedinstvenim, jesu zvuci koji dolaze iz ovih filmova. Ovi filmovi predstavljaju stavove, imaju ideje, imaju poruke, navode gledaoca na razmišljanje. Takva treba da bude filmska umetnost u današnjici."

Poljska predstavlja filmsku dramu iz 2021.godine pod nazivom „Bez tragova", koja prikazuje okrutnost komunističkog režima, Slovačka romantičnu komediju u srpsko-češko-slovačkoj koprodukciji pod nazivom „Previše lično", a Češka porodični film „Gamp - Pas koji je naučio ljude da žive".

Organizovanje filmskog festivala pokrenuo je „Collegium Hungaricum".

Klara Sentđerđi, direktorka "Collegium Hungaricum"-a, Beograd: „Prvi put smo se ovako okupili. Pozvala sam svoje kolege na jedan sastanak, pitala sam ih da li su voljni, da li žele da predstave jedan takav festival. Odmah su rekli da žele. U stvari, oni su sami birali filmove."

Na filmskom festivalu će iz Mađarske biti prikazana romantična drama iz 2020.godine, pod nazivom „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme", u režiji Lili Horvat, koja priča priču o jednoj zaljubljenoj ženi, u čijoj glavi se mešaju stvarnosti i mašta.

Beograd
filmovi

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.