Ugrás a tartalomra

Deli: Priključenje EU nikada ne funkcioniše na osnovu formule „1+ 1=2"

2022.06.24
19:00
2022.06.24
20:18
Forrás
Pannon RTV
Samit EU - Zapadni Balkan, koji je održan u četvrtak, završen je bez rezultata, a to je dovelo do još većeg razočarenja među liderima balkanskim zemalja, nego ikada ranije - rekao je Andor Deli u izjavi za RTV Pannon.

Albanija na članstvo u EU čeka 8, Severna Makedonija već punih 18 godina. Moldavija i Ukrajina su, međutim, postale zemlje kandidati za članstvo.

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova stranke „Fides-KDNP", poreklom iz Vojvodine, rekao je da je to razumljivo s obzirom na trenutnu ratnu situaciju, ali je istakao da je malo verovatno da bi Ukrajina tako brzo dobila status kandidata za članstvo u EU, da nema rusko-ukrajinskog rata.

„Evropska unija ne bi smela da dozvoli da rizikuje sopstvenu bezbednost u ovom osetljivom periodu, ne obraćajući dovoljno pažnje na Zapadni Balkan. Mislim da je ovde, na primer, Vlada Mađarske već u više navrata zbog toga veoma oštro kritikovala rukovodstvo u Briselu i neodlučne države članice i mislim da smo to i mi, kao vojvođanski Mađari osetili na svojoj koži devedesetih godina, šta znači, na primer, kada ovaj prostor postane nestabilan, dakle to se ne sme dozvoliti, i tu se posebna pažnja mora posvetiti, na primer, Bosni i Hercegovini, koju je sada Ukrajina pretekle u dobijanju statusa kandidata. To su stvari koje podstiču na razmišljanje, i ti upitnici su se juče pojavili i nad glavama lidera zemalja ovog regiona, kada su ti lideri odlazili. Možemo samo da se nadamo da će se nešto promeniti, jer inače ne mislim da to ide u dobrom smeru. Kao što ste pomenuli, popularnost i kredibilitet EU u regionu sve više bledi, a to predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik za Evropu, za Evropsku uniju."

Samit EU - Zapadni Balkan
EU
Samit
Zapadni Balkan
Andor Deli
Fides
poslanik Evropskog parlamenta
Fides-KDNP

Slične vesti

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.