Ugrás a tartalomra

Seoske laste našle utočište kod porodice Terkelj

2022.06.25
17:55
2022.06.25
18:29
Forrás
Pannon RTV
U domaćinstvu porodice Terkelj iz Sajana se gnezdi većina seoskih lasta u Srbiji.

Time su pobedili na ovogodišnjem takmičenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Inače, Adrian Terkelj, koji se bavi stočarstvom, putem Panon televizije, se informisao o takmičenju pod nazivom „Domaćinstvo koje su laste izabrale", te je sa zadovoljstvom konstatovao da su ove godine oni pobednici.

U domaćinstvu porodice Terkelj iz Sajana nalaze se grupe seoskih lasta kojima je potrebna posebna pažnja i zaštita, koje su zbog blizine krava našle pravi dom na ovom porodičnom imanju. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je izbrojalo ukupno 71 lastavičje gnezdo, što ih čini pobednicima ovog takmičenja.

Adrian Terkelj, Sajan:
"Ne držim mačke, njihovog glavnog neprijatelja, mislim da nema bilo čega što ih može povrediti.
- Jeste li srećni što ste ove godine pobedili?
– Da, bio sam iznenađen, jako sam se obradovao.”

U Vojvodini trenutno postoje tri vrste lasta: seoske laste, gradske laste i bregunice. Prema rečima stručnjaka, ukidanjem malih domaćinstava, laste više neće naći mesto gde da se gnezde na našem području.

Jožef Gergelj, predsednik Upravnog odbora Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: "Srećom, još uvek postoje neka velika domaćinstva, kao ovde u Sajanu, kod porodice Terkelj, gde se mogu pronaći više od 100 pari lasta u velikoj štali. Ove velike farme važne su za fond lasta jer su im poslednje utočište, zadnja baza za laste."

Osnovna svrha takmičenja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je da se skrene pažnja javnosti na važnost zaštite lasta.

Milan Ružić, generalni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: „Verujemo da će ova akcija, koju smo ove godine organizovali šesti put, podići svest javnosti o ovom problemu i omogućiti regiji da upozna više ovakvih domaćinstava koji su pobednici u zaštiti ptica."

Inače, pobednik takmičenja kao glavnu nagradu dobija jednu tonu kukuruza.

Lasta
Sajan

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 15:44

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 13:55

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.