Ugrás a tartalomra

Predstavljena knjiga poezije "Novi duhovni most"

2022.07.02
13:51
2022.07.02
16:19
Forrás
Pannon RTV
Predstavljena je knjiga "Novi duhovni most: Novi Sad-Budimpešta", koju su priredili Đeze Bordaš i Marieta Vujičić. Zbirka na šest jezika sadrži pesme 22 pesnika povezanih sa Novim Sadom i 22 pesnika povezanih sa Budimpeštom.

Prezentacija je održana na obali Dunava, na Ribarskom ostrvu.

Nakon relacije Novi Sad-Temišvar i Novi Sad-Bratislava, ova knjiga je najnovije izdanje iz serije knjiga "Novi duhovni most".

Marieta Vujičić, priređivač: „Kad me je kolega Đeze Bordaš zamolio, bila sam fantastično srećna, jer sam više od 17 godina bila urednica, ne samo književna prevoditeljka, nego i urednica. Tako sam se ponovo vratila mom izvornom pravom zadatku koji je bio moj, i prihvatila sam se s takvim entuzijazmom da sam nakon otprilike mesec dana već videla koji pesnici će biti uvršteni u knjigu."

Zbirka sadrži po dve pesme u izvornom obliku i prevodu od 22 savremena pesnika iz Novog Sada i 22 pesnika iz Budimpešte. Broj 22 nije slučajan jer je Novi Sad ove godine Evropska prestonica kulture.

Đeze Bordaš, priređivač: "Teško je prevoditi pesme, pa nismo forsirali stvari, ali tamo gde smo smatrali da prevodi donose visok nivo kvaliteta, uvrstili smo ih u ovu zbirku. Dakle, ovde se, zapravo, nalazi oko 80-90 pesama od 44 pesnika u ovoj lepoj, multikulturalnoj zbirci pesama, mogu je slobodno tako nazvati, jer mislim da takva knjiga, na pet jezika i šest stilova pisanja, nije ipak publikovana u Vojvodini."

Događaj je organizovan u sklopu Književnog festivala "Perpetuum mobile", a zbirku je izdalo Društvo novosadskih književnika.

knjiga
Novi Sad

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.