Ugrás a tartalomra

Započela obuka MNS-a iz srpskog jezika

2022.07.04
18:16
2022.07.05
17:07
Forrás
Pannon RTV
Za program u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta prijavilo se 87 učenika. U prve dve nedelje, od 4. do 15. jula, u Subotici, Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži, Bečeju i Temerinu radiće se u učionicama.

Nastava se odvija u sedam početnih i jednoj naprednoj grupi. Za Barbaru Vegšo nije problem da govori na srpskom jeziku, i školu vožnje završila je na srpskom jeziku. „Smatrala sam da je ovo odgovarajuća mogućnost da dalje razvijam znanje srpskog jezika. Želela bih školovanje da nastavim u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka, na građevinarstvu."

Za Riki Dudaš srpski jezik ide malo teže. Upisao se na Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu, ali strahuje od polaska: „Veoma osnovno, a verovatno i od toga manje. Mogu da me razumeju, ali to je još daleko od onog što treba za fakultet."

U okviru obuke održava se 80 časova, sa učenicima radi osmoro nastavnika. U prve dve sedmice dnevno imaju po četiri časa, a u trećoj nedelji, uči se osam časova.

„Cilj je da kog mladih probudimo neku vrstu hrabrosti i motivacije i da ih ne brine nastavak školovanja kod kuće, nastavak školovanja na srpskom jeziku. Želimo da im pomognemo u tome da znanje srpskog jezika, koje je možda kod njih još pasivno, izađe na površinu i u svakom slučaju želeli bismo da nastavnici u prvi plan stave okrenutost ka govoru, poboljšanju fonda reči i funkcionalnom korišćenju jezika" kaže Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a.

Poslednje sedmice učenici će se useliti u Dom učenika „Evropa" u Novom Sadu. Vreme koje tamo provedu iskoristiće da u praksi pokažu naučeno.

„Na časovima naglasak je na komunikaciji, osim toga biće i jedan manji deo gramatike, gde ćemo ponovi glagolska vremena, odnosno primere. U trećoj nedelji u Novom Sadu voleli bismo da deca što više razgovaraju na srpskom jeziku. Dobiće različite zadatke, koje će trebati da izvrše u prodavnicama, na ulici ili na pijacama, u grupama ili u parovima" kaže Andrea Takač, nastavnica iz Bačke Topole.

Vreme provedeno u Novom Sadu iskoristiće i da kroz predavanja, radionice i aktivnosti, učenicima pruže pomoć i na polju daljeg školovanja. Dobiće informacije o programu stipendija MNS-a, ali i o programima omladinskih organizacija, Savezu mađarskih učenika Vojvodine i o VIFO (Vojvođanskom omladinskom forumu)

MNS
obuka
srpski jezik

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.