Ugrás a tartalomra

Zagrevanje za leto uz kulturu

2022.07.07
18:09
2022.07.07
18:47
Forrás
Pannon RTV
Društveni i pozorišni razgovori, porodični programi, radionice za decu, ples i koncerti. Jednom rečju, sve ono što je kultura. Na Paliću je počeo letnji festival, koji je po prvi put organizovao VM4K.

Predstavljanjem Subotičkog duvačkog orkestra i Crystal Dance Studija, na Paliću je počeo festival, koji nas uvodi u leto. Edina Dožai je na manifestaciju došla iz Kupusine: „Spominjemo grupu „Halott pénz" (Mrtav novac), tako da je moguće da ćemo i na to doći. Nema ništa konkretno, a u međuvremenu ćemo odlučiti kuda ćemo ići."

Pred nama su četiri dana dobrog raspoloženja - rekla je Ildiko Lovaš govoreći o festivalu. Rukovodilac VM4K je naglasila da je u organizaciju uključeno mnogo volontera. Ovakvi i slični događaji, osim zabave, pružaju i priliku za sklapanje prijateljstava - dodala je ona.

Ildiko Lovaš, rukovodilac, VM4K: „Mi smo već sada srećni, jer je festival počeo i što nas kiša nije omela. Tu su volonteri, tu su učesnici okruglog stola na temu pozorišta. Sada će polako već sve početi. Nadamo se da će uveče biti koncert, i da će doći sve više ljudi. Još jednom želim da naglasim, da smo mi već sadasrećni, jer smo stigli dovde."

Manifestacija nije samo smotra kulture, već sadrži i brojne programe koji privlače ljude iz Vojvodine i Mađarske - istakao je u svom uvodnom govoru Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske.

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku, Mađarska: „Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Kabineta premijera je podržao ovu manifestaciju, jer nam je proteklih godina najvažnije bilo da ojačamo zajednice, odnosno da mađarske zajednice osposobimo za to da umreže, i da budu u stanju da na odgovarajući način odgovore na sve izazove."

Ove nedelje, inače, na više mesta počinju nacionalno-politički kampovi – rekao je Potapi. Nadležni državni sekretar je dodao da će se takvi događaji odvijati ne samo u Malom Iđošu, u okviru Vojvođanskog otvorenog univerziteta, već i u Slovačkoj (Felvidék) i nekoliko drugih sredina.

VM4K
festival

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.