Ugrás a tartalomra

Dobar rod kajsija ove godine

2022.07.09
15:05
2022.07.12
15:42
Forrás
Pannon RTV
Uzgajivači kajsija u Vojvodini žale se na nisku otkupnu cenu. Prema rečima voćara ni prolećni mrazevi nisu bili naklonjeni voću, a uz to, nadnice sezonskih radnika predstavljaju ozbiljan trošak.

Na subotičkoj kvantaškoj pijaci ima dosta kajsija. Cena prvoklasnog voća kreće se od 100 do 170 dinara za kilogram. Kajsije za pečenje rakije koštaju 60 dinara. Prema rečima većine prodavaca, ove godine svaki drugi kupac traži kajsije za rakiju.

Silvija Horvat, uzgajivač iz Hajdukova potvrđuje da  postoji potražnja za kajsijama za pravljenje rakije i džema. „Nažalost, iz više razloga ne mogu reći da ima pozitivnih promena. Nažalost, usled klimatskih promena, količina i kvalitet roda vidljivo opada. Proizvodnja voća stalno poskupljuje, i to možemo reći ne samo za celu sezonu, već da su poskupljenja primetna iz nedelje u nedelju."

Prema rečima Šandora Sabo Šipoša iz Subotice, danas je sve teže doći do kvalitetne rakije od kajsija. „Mnogi to rade mešajući kajsiju sa jabukama, a takva rakija se može kupiti od 1.000 do 1.200 dinara.

Gordana Balažević i njen sin prodaju kajsije koji su sami brali: „Ovogodišnja berba je mnogo bolja od prošlogodišnje. U periodu cvetanja nije bilo toliko mrazeva. Cene su malo niže u odnosu na prošlu godinu, ali je dobar početak, pa ćemo videti."

Kajsije se na subotičkoj kvantaškoj pijaci dobro prodaju, a proizvođači veruju da će rod i otkupna cena sledeće godine biti još bolji.

kajsija
rod
uzgajivač
uzgajivači

Najnovije

14:09, Frissítve: 14:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.