Ugrás a tartalomra

“Španija je iskren prijatelj, podržava ulazak Srbije u EU”

2022.07.30
13:52
2022.07.30
16:26
Forrás
Panon RTV
Predsednik RS Aleksandar Vučić razgovarao sa španskim premijerom o političkim i ekonomskim pitanjima.

Predsednik Vučić i premijer Pedro Sančez zajedničkog su mišljenja da prijateljski odnosi između dve zemlje moraju jačati i u budućnosti. Madrid širokogrudno podržava evropsku integraciju Srbije.

Premijer Španije je svoju četvorodnevnu posetu Zapadnog Balkana započeo u Srbiji, a tokom koje će posetiti Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju. Svrha njegovog putovanja je da donese novu snagu politici proširenja EU. Pedro Sančez je na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavio: Srbija je deo Evrope i Španija će kao prijatelj pomagati da postane deo Evropske unije.

“Pre oko mesec dana napravili smo veliki korak napred na ovom putu sa Albanijom i Severnom Makedonijom, nakon nekoliko godina zastoja u pregovorima. Naravno, želimo da započnemo proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana. Srbija koja je kandidat od 2012. godine, nastavlja ovaj put i nema sumnje da će Španija uvek stajati uz vas”, rekao je on.

Španija je jedna od pet država članica EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije je u tom kontekstu istakao da je Španija pravi prijatelj Srbije ali nisu samo politički odnosi nego i ekonomski veoma dobri.

“U zadnje vreme smo značajno povećali našu bilateralnu trgovinu, koja je prošle godine postigla 811 miliona evra. U prvih pet meseci ove godine beležimo povećanje od 64,7 odsto, tako da trgovinski promet kroz istoriju naših ekonomskih odnosa prvi put prelazi milijardu evra.”

Dvojica političara takođe su dogovorila da Srbija nastavlja kupovinu vojne opreme iz Španije. Do sada je od španske vlade kupljeno dva teretna aviona.

Španija
Srbija
Aleksandar Vučić

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.