Ugrás a tartalomra

Nakon trideset godina ponovo krenuo železnički teretni saobraćaj između Subotice i Segedina

2022.08.02
13:47
2022.08.02
17:15
Forrás
Pannon RTV
Prva kompozicija je u ponedeljak uveče prošla kroz Srbiju ka luci u Pireju, a konačno odredište transporta robe je Kina.

Obnovljena pruga omogućila je, takođe, da u celini otpočne rekonstrukcija mađarske deonice brze pruge Budimpešta – Beograd.

Nakon 30 godina ponovo je krenuo teretni železnički saobraćaj između Segedina i Reske, a sa tim je otvorena i nova etapa u obnovi brze pruge između Budimpešte i Beograda.

Kompozicija koja se sastojala od 20 teretnih vagona prvi put je nakon 30 godine prevalila put između Segedina i Reske, a nakon carinske kontrole i po prvi put  prešla granicu u pravcu Srbije. Zoltan Paferi, predsednik i izvršni direktor MAV-a Mađarske kaže da to što ne stiže prvo kineska roba, već u dalekoistočne države prevoze evropske proizvode potvrđuje da nije reč o jednosmernoj isporuci.

Drugi važni momenat koji ukazuje na to kolika je opravdanost izgradnje železničke pruge Budimpešta – Beograd, jeste ono što se godinama ranije govorilo da kako malo vozova saobraća, a sada već vidimo da i u periodu pre obnove imamo rastuće zahteve za promet robe što će biti omogućeno sa realizacijom obnove."

Sa otvaranjem železničke trase Segedin-Reske, teretni saobraćaj biće preusmeren sa deonice Budimpešta-Kelebija, te to omogućava da u Mađarskoj započne potpuna rekonstrukcija pruge Budimpešta – Beograd. Kada to bude okončano, železnička pruga Segedin – Subotica izgubiće na značaju za teretni saobraćaj, i ovde će saobraćati putnički vozovi – rekao je David Vitezi, državni sekretar Ministarstva tehnologije i industrije Mađarske.

Ovde će dominantno saobraćati putnički vozovi koji će međusobno povezati Segedin i Suboticu, dva značajna grada na dve strane granice, između kojih znamo da već i danas postoji značajana potreba za prevozom. Ukoliko ponovo krene putnički železnički saobraćaj onda se nadamo da će se veze između dva grada, mogućnost svakodnevnog putovanja u oba pravca još povećati, na način koji to vidimo na železničkim mrežama koje povezuju prekogranične regije u Evropi."

Od 1. avgusta u vremenu od 18 časova uveče do 8 časova ujutru najviše 10 kompozicija može da pređe granicu. U planu je da putnički saobraćaj između Subotice i Segedina krene oktobra 2023. godine.

Subotica-Segedin
voz
teretna vozila

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.