Ugrás a tartalomra

Nizak vodostaj Tise

2022.08.03
14:58
2022.08.03
17:31
Forrás
Pannon RTV
U letnjim mesecima vodostaj Tise obično iznosi 260 cm. Danas je u Senti bio 254 cm.

Vodostaj Tise je nizak zbog izrazitog nedostatka padavina. Uprkos sušnom razdoblju, u Senti i okolini, za sada, vodosnabdevanje za poljoprivredne svrhe radi bez smetnji, kažu stručnjaci.

U letnjim mesecima vodostaj Tise obično iznosi 260 cm. Danas je u Senti bilo 254 cm. Inače, u Senti je maksimalan vodostaj izmeren 2006. godine, kada su izmerili vodostaj od 927 cm.

U slivu Tise ove godine je prosečno palo 29,7 milimetara padavina, što je oko 30 posto višegodišnjeg proseka. Ovih dana vodostaj Tise kod Sente se kreće između 240 i 250 centimetara. Situacija nije dramatična, ali je primetan nizak vodostaj.

Ištvan Poša, sportski ribolovac: "Voda je bila ista i prošli mesec, ali u nekim mesecima je bila i pola metra. Ali kada se otvori brana kod Bečeja, tada nema nikakvog ulova, jer kada se voda zatalasa, riba ne grize."

Uprkos nižem vodostaju, vodovod u Senti može da obezbedi snabdevanje vodom za višenamenske kanale. Pumpe koje su postavljene u Molu, Senti i Gornjem Bregu snabdevaju vodom kanale koji se nalaze u ataru.

Gabor Silađi, tehnički direktor vodoprivrednog preduzeća DTD iz Sente: „Zahvaljujući brani kod Bečeja, ovi vodostaji su sada na Tisi održivi, odnosno vodostaj od 250 je održiv. To je dobro za nekoliko funkcija, tako da je dobro i za plovidbu, kao i za navodnjavanje jer kada brane kod Bečeja ne bi bilo, onda ovaj nivo vodostaja od 250 cm ne bi bio održiv ovde u Senti, tako da zapravo ne bi bilo moguće snabdevanje ​​vodom postojećih kanala."

Kanali na oranicama osiguravaju navodnjavanje okolnih parcela, što je velika pomoć za poljoprivrednike.

Tisa
vodostaj

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.