Ugrás a tartalomra

Jahači, konji i krčkanje perkelta od pilećih bubaca

2022.08.07
16:19
2022.08.07
17:00
Forrás
Pannon RTV
U Čantaviru je organizovan konjički susret i takmičenje u kuvanju perkelta od pilećih bubaca.

Mnogi se u naselju bave uzgojem konja, a sve više mladih se interesuje za konjički sport. Perkelt od bubaca važi za tradicionalno jelo u Čantaviru, u okolini nema domaćinstva u kojem neko ne zna da ga pripremi na neki poseban način. Ove godine je 17 takmičarskih ekipa kuvalo perkelt od bubaca.

Uzastopno na trećem konjičkom susretu u Čantaviru nadmetalo se skoro sedamdeset domaćih i okolnih jahača i konja, i uporedilo je svoje umeće i znanje, učestvujući u raznim takmičenjima, kao što su pojedinačne i parne trke sa preprekama, i trke kočijama. Bilo je i takmičenje u lepoti konja.

U međuvremenu, na drugoj strani Vašarskog trga u Čantaviru zapaljena je vatra i tokom prepodneva se u kotlovima krčkala ukusna hrana. Svako je kuvao perkelt od bubaca po svom posebnom receptu.

Norbert Sabo, takmičarski tim „Ozvučenje" iz Čantavira: „Ljustimo luk, beli luk, sve. Bubce iseckamo, zatim propržimo luk do određenog nivoa, a zatim stavimo bubce na vrh i tako ga kuvamo na pari."

Prema rečima Martina Peštija, jednog od organizatora, svrha manifestacije je da ujedini jahače Čantavira: „Ima i mnogo konja, neki se bave trkama, odnosno američkim kasačima, a mnogi kao hobi kod kuće drže obične konje za jahanje."

Tokom dana, mladi jahači su imali priliku da pokažu svoje umeće u jahanju, svoju veštinu i hrabrost.

Čantavir
jahaci
jahač
konJ

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.