Ugrás a tartalomra

U Kanjiži izvršena procena štete nastale usled suše

2022.08.09
13:35
2022.08.09
17:31
Forrás
Pannon RTV
Komisija sastavljena od 13 članova je procenila štetu na teritoriji devet mesnih zajednica.

Aktuelni podaci pokazuju da se kod poljoprivrednih kultura može očekivati ​​od 50 do 95 posto manji rod, a voćnjaci su ponegde već na granici da budu osušeni. Kod povrtara gubitak roda je između 40 i 80 posto - rekla je Valeria Salkai Nemeš, predsednica skupštine Saveza agrarnih udruženja Vojvodine. Udruženje je pokrenulo peticiju za ublažavanje štete nastale usled suše koju proizvođači mogu potpisati u mesnim kancelarijama do 15. avgusta. Prema poslednjim podacima u opštini Kanjiža je dosad inicijativu potpisalo 700 poljoprivrednih proizvođača.

Valeria Nemeš Salkai, predsednica skupštine Saveza agrarnih udruženja Vojvodine: „Kukuruz je najviše stradao od suše, članovi komisije su utvrdili gubitak prinosa od 80 do 95 posto, a ujedno se pridružio i suncokret, gde se predviđa gubitak prinosa od 50 posto, a ima delova gde je gubitak i do 70 posto, i na teritoriji Horgoša i Malih Pijaca, gde na vrelom pesku šteta čak premašuje 70 posto kod suncokreta. Kod metličastog sirka gubitak roda je 40-50 posto, a kod deteline lucerke je situacija takođe katastrofalna, jer su poljoprivredni proizvođači jedva uspeli da obave drugi otkos, iako bi sada trebalo da su već obavili i četvrti otkos, a u slučaju lucerke takođe smo utvrdili gubitak od 80 posto."

poljopivreda
suša

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.