Ugrás a tartalomra

Privremeno obustavljen transport preko naftovoda "Družba"

2022.08.09
16:31
2022.08.09
17:32
Forrás
Pannon RTV
Glavni izvor nafte za kompaniju MOL, odnosno Mađarsku naftnu i gasnu kompaniju, je naftovod "Družba", preko čijeg južnog kraka je sada obustavljen transport nafte. Ipak, tvrde da imaju dovoljno rezervi za nekoliko nedelja.

U saopštenju kompanije MOL se navodi da su, kako saznajemo, tehnički problemi na strani banke nastali u vezi s plaćanjem tranzitne naknade za rusku stranu, pravi razlog obustave isporuke. MOL ima dovoljno rezervi za nekoliko nedelja i neprestano radi na rešenju, a pokrenuo je i pregovore o preuzimanju obaveze plaćanja naknade, rekli su novinarima u naftnoj kompaniji. 60 posto sirove nafte koju MOL prerađuje u Dunavskoj rafineriji dolazi iz Rusije.

Na sajtu hirado.hu je navedeno, da je prema tvrdnjama predstavnika kompanije "Transnjeft", koji upravlja naftovodom za sirovu naftu, sankcije Evropske unije ometaju plaćanja ruskog tranzita. Kao rezultat toga, transakcija koja pokriva tranzitne naknade nije izvršena u traženo vreme između ruskog "Transnjefta" i ukrajinske "Ukrtransnafte". Prema tvrdnjama ruske kompanije, ona je kompaniji "Ukrtransnafta" unapred prenela tranzitnu naknadu za avgust, ali novac nije stigao jer su Ukrajinci vratili unapred plaćenu tranzitnu naknadu, kao razlog navodeći sankcije.

Tom deonicom naftovoda dnevno u proseku stiže 250.000 barela sirove nafte iz Rusije koju najvećim delom kupuju MOL i Unipetrol iz poljskog PKN Orlena. Protok kroz severni deo gasovoda je bez problema, tako da Poljska i Nemačka nisu pogođene.

Privremeni prekid rada naftovoda "Družba" ne pogađa Srbiju jer sirova nafta ovamo stiže preko Hrvatske, naftovodom JANAF-a.

nafta
naftovod

Najnovije

14:09, Frissítve: 16:09

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.