Ugrás a tartalomra

Praznik Prijatelja bašte

2022.08.15
16:32
Forrás
Pannon RTV
Društvo prijatelja bašte slavi 25 godina postojanja. Povodom toga održana je sveta misa, komemoracija i kulturni program.

Svečani program započeo je svetom misom na kojoj su se zahvalili Bogorodici za proteklih 25 godina i zamolili za Božji blagoslov za dolazeća vremena. Lajoš Gergelj je našem štabu pričao o početnim teškoćama.

„Naš statut je najmanje tri-četiri puta vraćen, uvek su trebale neke izmene i dopune, ali smo na kraju uspeli registrovati nevladinu organizaciju. Mi smo neprofitna organizacija, bavimo se svime.”

U okviru Duštva prijatelja bašte postoji i sekcija za ručne radove, koja broji oko 20 članova.

Žužana Grnja, članica društva: „Sastajemo se jednom nedeljno, svakog utorka u krugu crkvene porte. Svako radi individualno, šije, radi ručne radove. Sada imamo veliki program koji  smo započeli. Pravimo nove stolnjake za kompletnu dekoraciju crkve.”
 

Nakon mise, u okviru kratkog kulturnog programa na lokalnom Bucinom salašu, prisećali su se proteklih 25 godina, a podeljene su i zahvalnice.

Robert Kovač, predsednik temerinskog Društva ljubitelja bašte: „Društvo je osnovano 30. januaa 1997. godine.  Idejni tvorac društva je Pal Majoroš, koji je i sad među nama. Druženje je nastalo da okupi lokalne proizvođače, vinare, vinogradare, cvećare u jednu grupu i tako je nastalo Društvo.”
 

Skupu je prisustvovao i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

„Ono što rade, posvećenost koja ih karakteriše, sada seže generacijama unazad, daleko van granica Temerina. Mislim da je to svojevrsno dostignuće za sve i zato sam smatrao da je bilo važno da dođem danas ovde da zajedno slavimo i da im se zahvalim  za ovih četvrt veka.”

Dan je završen uz muzičku zabavu.

Društvo prijatelja bašte

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.