Ugrás a tartalomra

Nizak vodostaj Tise ne smeta kupačima

2022.08.18
12:25
2022.08.18
17:43
Forrás
Pannon RTV
Vodostaj Tise je na jutarnjem zvaničnom merenju kod Sente iznosio 253 centimetra. Taj nivo je nešto niži od prosečnog letnjeg vodostaja, jer suša ima uticaja i na to.

Smanjeni vodostaj, međutim, ne izaziva nikakve probleme kada je u pitanju živi svet u reci. Na potezu kod Kanjiže trenutnu u vodi ima velika količina ribe. Pored toga i kupači takođe provode dosta vremena odmarajući se uz obalu Tise.

Vrući letnji dani mogu biti podnošljiviji samo ako se nalazite u blizini neke vode. Peščana obala Tise u Kanjiži je veoma popularna među lokalnim stanovništvom, ali i za turiste. Već u jutarnjim časovima se mnogi građani kupaju u prijatnoj vodi ove reke.

Aniko Apro Bagi, Kanjiža: „Ako mogu, dolazim ovde na dnevnom nivo, jer je plaža veoma lepa i uređena, obala je divna, posebno ovaj peščani deo. Ja sam ovde odrasla, pa svako jutro dolazim ovde da se kupam."

Kupače na obali Tise čeka i ukusna hrana i piće. U jednom od kafića, koji je ove godine prvi put otvoren, langoš sa sirom i pavlakom možete kupiti za 200 dinara, dok jedna limunada košta 150 dinara.

Žužana Buza, vlasnica kafića: „Plan je bio da napravimo nešto novo za kupače, posetioce plaže, porodice i decu, i mislim da smo u tome u velikoj meri i uspeli. Izgleda da je meštanima Kanjiže ovo zaista trebalo ovde na Tisi."

Vodostaj Tise je u proteklom periodu opao i kod Kanjiže. To međutim nema nikakvog uticaja na živi svet same reke, naprotiv, sada na ovom potezu ima više ribe.

Čaba Šarnjai, pecaroš: „Mislim da u vodi postoje dovoljne dubine, gde riba može da se povuče, u vode bogatije kiseonikom, hladnije vode, vode sa višim pritiskom i suštinski tako prevazilaze ovaj period. Kada je vodostaj nizak, reka sporije teče, protok vode je manji, voda se sporo menja, brzo se zagreva, i zato je ribama potreban jedan takav hladniji deo gde mogu da prežive ovaj toplotni talas."

U ovom periodu ribari uglavnom love mrenu, tolstolobik i deveriku. Ali, sa vremena na vreme, na udicu se uhvati i poneka kečiga i som, te ribe su međutim zaštićene, pa se moraju pustiti nazad u Tisu.

Tisa
vodostaj

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.