Ugrás a tartalomra

Mađarska slavi – prikupili smo glavnije programe vikenda

2022.08.19
16:21
Forrás
Pannon RTV
Ovog vikenda na 12 lokacija u Budimpešti zainteresovane očekuje festivalska atmosfera, scenske i ulične produkcije, izložbe, vizuelni umetnički performansi, porodični i dečiji programi u okviru niza državnih manifestacija za Dan Svetog Ištvana.

Državna počast i ceremonija inicijacije oficira biće održana prema prvobitnim planovima u subotu ujutru sa početkom u 8.00 časova, ali će, prema odluci stručnjaka Mađarskih odbrambenih snaga vazdušna parada planirana za 9.00 časova biti otkazana zbog očekivanih nepovoljnih i neizvesnih vremenskih uslova.

Svečani govor predsednice Republike Mađarske Katalin Novak počinje u 10.15 časova na Trgu Svetog Ištvana u Sekešfehervaru. Orden Svetog Ištvana Mađarske biće uručen u palati Šandor u 14 časova.

Povorka „Sveta Desna" počinje u 17 časova u okolini bazilike Svetog Ištvan. Svetu krunu će posetioci moći da pogledaju u periodu od 10 do 18 časova u Parlamentu.

Kulturni i gastronomski programi očekuju zainteresovane na nekoliko lokacija u gradu, uključujući i Festival ulične muzike i „Food Truck Show" na trgu Slobode, „Sabadret" festival na trgu Eržebet, Ulica mađarskih ukusa na bazaru u bašti tvrđave, Festival zanata u Budimskoj Tvrđavi, Retro zabava u Tabanu i koncerti „Road Movie Live"-a na keju kod Tehničkog i Ekonomskog fakulteta.

Vrhunac manifestacije biće vatromet, kojem se zainteresovani mogu diviti 20. avgusta od 21og časa na donjem i gornjem Budimskom i Peštanskom keju. Međutim, zbog nepovoljnih vremena uslova može biti i odloženo – odluku o tome doneće operativni štab sutra u podne.

Dan Svetog Ištvana
Budimpešta

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.