Ugrás a tartalomra

Amaterski velemajstori BBQ roštilja, roštiljanja i prasećeg pečenja u Adi

2022.09.04
15:59
2022.09.04
16:06
Forrás
Pannon RTV
Ada je prvi put bila domaćin međunarodnog takmičenja u pečenju. Svako je mogao da učestvuje. Učesnici su mogli da oprobaju svoje kulinarske veštine u kategorijama BBQ roštilja, roštilja i prasećeg pečenja.

Trenutno četvoročlani „Dobos Smok Tim" iz Kanjiže se već dokazao na nekoliko prestižnih takmičenja. Takmičili su se u kategoriji BBQ roštilja na manifestaciji organizovanoj na obali Tise. Uslov kategorije bio je da se pečenje može izvršiti samo u različitim pušačima, kao što su Offset i Kamado, a kuvari su mogli da koriste drva i ćumur za stvaranje toplote i dima.

David Dobo, „Dobos Smok Tim", Kanjiža: „Trenutno pečemo u pušaču Kamado i kuglastom roštilju. Sprema se domaća kobasica sa sopstvenim nadevom, „pork belly burnt ends" koja je ustvari svinjska mesnata slanina u slatkoj glazuri, dugo pečena. Pripremaju se i svinjska rebra i pileća krilca bafalo."

Sve tri takmičarske kategorije, BBQ roštilj, roštilj i praseće pečenje, zahtevaju potpuno različite tehnike, koje je ovoga puta pratio renomirani međunarodni žiri.

Robert Bogdan, master sudija KCBS BBK-SCA sudija za bifteke, Mađarska: „Kada je u pitanju pečenje na roštilju, treba obratiti pažnju na ono što nas impresionira, na ono što verovatno svi vole, a to je da treba da se zapeče spolja, ima veoma lepu boju, lep pečeni karakter, ali da iznutra bude sočno, ne suvo. A kod BBQ roštilja bi trebalo da ima blago zadimljenu aromu, karakterističnu za tako dugo pečenje, a koja se može dati određenim voćkama."

Još jedna karakteristika BBQ roštilja je da se uglavnom može praviti od masnog mesa, a ovaj prostor je nepobediv kada je u pitanju pečenje svinjskog mesa - dodao je master sudija. Organizatori se nadaju da će se tehnika pečenja, koja u inostranstvu doživljava veliku renesansu, ustaliti i kod nas.

Andor Komloš, član organizacionog odbora: „U Srbiji ovo još nema veliku tradiciju. U Mađarskoj i zapadnoj Evropi se već prilično dobro širi. Trenutno se prijavilo 13 ekipa u kategoriji BBQ roštilja, ovo je jako lepa brojka, nisam mislio da će se toliko njih okupiti. Za prasetinu ima devet prijavljenih, a na takmičenje u roštilju se prijavilo 22 ekipe."

Ohrabreni uspehom manifestacije koja se trenutno smatra amaterskim takmičenjem, organizatori se trude da svake godine manifestaciju organizuju proširenom kategorijom, što je ove godine podržala i opština Ada.

BBQ
roštilj
Ada
pečenje
prase

Slične vesti

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.