Ugrás a tartalomra

Izbori za nacionalne savete u Srbiji biće održani 13. novembra

2022.09.05
15:32
2022.10.24
08:44
Forrás
Pannon RTV
Ministarka zadužena za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić raspisala je izbore danas pre podne u Beogradu. Tog dana će pripadnici 23 nacionalne manjine koje žive u Srbiji birati članove svojih nacionalnih saveta.

Pripadnici 19 manjina će članove svojih nacionalnih saveta birati na neposrednim izborima, a četiri manjine, goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, biraju svoje članove putem elektorskih skupština. A o 35 članova Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine odlučivaće birači. Mandati traju 4 godine. Gordana Čomić je skrenula pažnju da građani, pripadnici manjina, koji to ranije nisu učinili mogu da se upišu u poseban birački spisak do 27. oktobra.

„Za sprovođenje izbora za nacionalne savete nadležna je Republička izborna komisija, a nakon današnje odluke o raspisivanju izbora biće izdata posebna uputstva za sprovođenje izbora. Obrasci potrebni za prikupljanje potpisa, podnošenje lista i sve druge potrebne stvari, koje su takođe u njihovoj nadležnosti, kao i u slučaju parlamentarnih, predsedničkih, lokalnih i pokrajinskih izbora. Skrećem pažnju pripadnicima nacionalnih zajednica da nastave sa upisom u poseban birački spisak. Izuzetno je važno da se svi pripadnici nacionalnih zajednica, koji to do sada nisu učinili, svojom voljom registruju kod svoje lokalne samouprave i zatraže da budu upisani u poseban birački spisak, kako bi mogli slobodno da biraju svoje predstavnike u nacionalnom savetu."

Izbori
nacionalni savet
Gordana Čomić

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.