Ugrás a tartalomra

Završetak godine rastom BDP-a od 3,5 odsto

2022.09.24
13:29
Forrás
Vlada Srbije
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na sednici su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koje utiču na BDP, sagledana aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP do kraja godine bio podstaknut.

Prema predviđanjima, tekuća godina trebalo bi da bude završena rastom BDP-a od 3,5 odsto, a tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna.

Na sednici je posebno razmotreno stanje u sektoru energetike i analizirana trenutna situacija u svetu i Evropi, kao i mere koje je neophodno preduzeti u Srbiji kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice.

Zaključeno je da je neophodno primeniti najpre kratkoročne mere i stimulisati građane da štede struju, zatim oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije (PKS) koje bi u što kraćem vremenskom periodu pripremile predloge za uštedu, kao i razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži.

Poseban akcenat tokom sednice stavljen je i na poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju hrane.

Konstatovano je da je rod suncokreta izuzetan, a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova.

BDP
Ana Brnabić

Slične vesti

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.