Ugrás a tartalomra

Sećanje na džez muzičara Đerđa Sabadoša

2022.09.25
20:34
Forrás
Pannon RTV
Veče sećanja na Đerđa Sabadoša je održano juče u Kanjiži u organizaciji Regionalnog kreativnog ateljea. Kompozitor i pijanista je preminuo pre 11 godina.

Publika je mogla da vidi predstavljanje knjige o Sabadošu u galeriji Tihamer Dobo. Urednik ove knjige je Zoltan Bičkei. Obuhvata rad i životnu priču ovog kompozitora, uz zabeleške stručnjaka. Sabadoš je prvi put nastupio u Vojvodini u Novom Sadu, ali kasnije je stao na pozornicu i u Subotici, Senti i Kanjiži. Kanjiža je veče posvetila u znak sećanja na kompozitora - rekao je Zoltan Bičkei: "Moj prvi muzički susret je bio 1974. godine, kada sam bio u vrlo lošem duševnom stanju, studirajući u Budimpešti kao tinejdžer, taj koncert me je izlečio, njegov koncert je bio energičan, snažan i poletan, uspeo sam da upoznam svu njegovu brilijantnu muziku, a od tada je to postao odlučujući put i prijateljstvo."

Đerđ Sabadoš je bio kompozitor, pijanista i džez muzičar, dobitnik Košutove nagrade. Uglavnom je nastupao samostalno ili sa svojim bendovima, a nastupao je i s nekoliko poznatih muzičara.

Gabor Turi, stručnjak za džez, Budimpešta: „Njegov prvi album je izašao 1975. godine, ali onda je usledila desetogodišnja pauza nakon koje je izašao ADITON kojeg sam čuo i uživo na Danima džeza u Debrecenu. Dakle, dok je njegovo političko prihvatanje bilo vrlo mešovito, istovremeno je zbog neverovatne energije svojih nastupa izrastao u neku vrstu kultnog muzičara za širu publiku, pa tako i za džez publiku."

Nakon predstavljanja knjige je usledio okrugli sto na kojem je oživljen umetnikov rad.

Đerđ Sabadoš

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.