Ugrás a tartalomra

Gojković otvorila Art market u Budimpešti

2022.10.06
10:05
2022.10.06
17:46
Forrás
Vlada Srbije
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je sinoć u Budimpešti Art market u Balna centru, na kojem je Republika Srbija specijalni gost.

Gojković je tom prilikom poručila da na ovaj način Ministarstvo kulture i informisanja potvrđuje spremnost za dalje jačanje međunarodne saradnje u oblasti kulture.

To je i najbolji način da prikažemo bogatu i dinamičnu umetničku scenu Srbije, u veoma značajnom međunarodnom okviru, istakla je Gojković.

Potpredsednica Vlade je naglasila da prisustvo velikog broja renomiranih umetnika i galerija iz čitavog sveta, svrstava Art market u kulturne događaje prvog reda.

Ona je podsetila da su nastupi Srbije na svetskim smotrama ove godine, u prvom redu na Bijenalu u Veneciji i Trijenalu u Milanu, bili veoma uspešni.

U tom svetlu, program „Most Srbija“ dokaz je da se u savremenom stvaralaštvu u Srbiji nalazi izvor velike kreativnosti. To se najbolje vidi u današnjem kolektivnom nastupu reprezentativnih galerija, naglasila je ona.

Istakavši da su predviđeni i izuzetno atraktivni prateći programi, kao što su predstavljanje radova Marine Abramović i izložba slikarke Mire Brtke, Gojković je naglasila da aktuelnost i visok nivo njihovog stvaralaštva, spajaju Srbiju i svet.

Sigurna da sam da će nastup umetnika iz velikog broja zemalja dati podsticaj saradnji i inspirisati generacije koje dolaze.  Verujem i da će nastup Srbije naići na dobar prijem kod publike Art marketa, rekla je Gojković.

Potpredsednica Vlade je dodala da to garantuju bogata umetnička tradicija, bliskost i povezanost dva kulturna prostora i duga tradicija kulturne razmene.

Kultura je najbolji način za spajanje i uzajamno razumevanje ljudi. Ona govori univerzalnim jezikom, koji svi razumemo.  Zato je i ova prestižna manifestacija deo najsavremenijih tokova evropske i svetske umetnosti i kulture, zaključila je potpredsednica Vlade.

Zamenica ministra kulture i inovacija Mađarske Ester Vitaljoš istakla je da postoji sve veće interesovanje za Art market, čemu svedoči broj posetilaca koji se povećava iz godine u godinu, što je veoma značajno za razvoj kulturne diplomatije.

Vitaljoš je naglasila da je ova manifestacija značajna platforma za umetnost fotografije, savremenu i primenjenu umetnost.

Danas smo ponosni na činjenicu da možemo reći da je ovo najveći festival i sajam savremene umetnosti i umetnosti fotografije u Evropi. Ovih dana, pogledi kolekcionara, ljubitelja umetnosti i umetnika biće uperene u Budimpeštu, šta je značajno priznanje, poručila je Vitaljoš.

Na manifestaciji "Most Srbija" mađarskoj publici se predstavljaju umetničke galerije iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, a pred stručnom javnošću i ljubiteljima umetnosti su radovi Đorđa Ivačkovića, Ane Vrtačnik, Andree Ivanović Jakšić, Uroša Đurića, Joškina Šiljana, Milije Čpajka, Đileta Markovića, Veljka Vujačića, Miće Stajčića, Nikole Markovića, Nine Ivanović i drugih.

"Most Srbija" podrazumeva i dva umetnička projekta, muzejski kvart, izložbu savremene srpske fotografije, predavanja, tribine, performanse i drugo.

Maja Gojković
Budimpešta

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.