Ugrás a tartalomra

Konferencija na temu mentalnog zdravlja

2022.10.06
20:19
Forrás
Pannon RTV
U Subotici se održava višednevna konferencija pod nazivom “Dar obnove”. Mentalno zdravlje je barem jednako važno kao i fizičko zdravlje.

U Subotici se održava trodnevna konferencija mreže mentalnog zdravlja. Konferenciju, pod nazivom “Dar obnove”, organizuju Filozofski fakultet i fakultet društvenih nauka Reformatskog univerziteta “Gašpar Karoli” sa sedištem u Budimpešti i Centar za mentalno zdravlje “Bela Buda” u saradnji sa Vojvođanskim mađarskim obrazovnim, istraživačkim i kulturnim centrum (VM4K) u Subotici.

Svečano otvaranje trodnevne konferencije pod nazivom “Dar obnove” je započelo zajedničkim okupljanjem u Gradskoj kući u Subotici. Ove godine, nakon Zakarpatja, Slovačke, Mađarske i Transilvanije, konferencija je organizovana i u Vojvodini, u suorganizaciji sa Vojvođanskim mađarskim obrazovnim, istraživačkim i kulturnim centrom (VM4K). Tamaš Košanji, referent, VM4K, Subotica: „Teškoće iz prošlog razdoblja su u fokusu. Stanja koja su se razvila zbog situacije s virusom, osim mentalnog šoka zbog teškoće vezane za rat koji se odvija istočnije od nas, promišljanja, rasprave i obnove ovog mentalnog stanja."

Postoji nevolja! – započeo je svoj govor prof. dr Laslo Tročanji rektor Reformatskog univerziteta “Gašpar Karoli”. Postoji problem jer se polako preispituje pojam nacije, porodice i braka, a zaboravljamo neke svoje vrednosti. “U skladu sa tim, ima dosta usamljenih ljudi. A ovo što sam naveo su simptomi bolesti. Za mene su u tome dva glavna krivca. Jedan je ideja multikulturalizma, a drugi je moderna tehnologija. Nemojte me krivo shvatiti, moderna tehnologija je neophodna jer je dobra stvar. Ali kada preteramo s modernom tehnologijom i proklamujemo njenu svemoć, ubijamo kreativnost i interesovanje pojedinca. Dakle, društvo se suočava s vrlo ozbiljnim problemima."

Mentalno zdravlje je tema o kojoj vredi i o kojoj treba da se govori - naglasio je u svom govoru Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. „Onaj ko ima sposobnost, može doživeti sposobnost kao poklon. Ono što vi radite, ovo o čemu govorimo, je, po meni, prenošenje i približavanje ove sposobnost drugima. Pomoć koja bi trebala da rezultuje time da nekako prebrodimo ove probleme, probleme s kojima se svi borimo. Da takva situacija o kojoj je govorio rektor, o kojoj su govorili on i premijer, treba da bude deo naše svakodnevice u što manjoj meri nego što je to realno danas tako.”

Zainteresovani mogu da učestvuju u radionicama drugog dana trodnevne konferencije.

mentalno zdravlje
prof. dr Laslo Tročanji
Ištvan Pastor

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.