Ugrás a tartalomra

Sijarto: Sprečavanje procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana predstavlja bezbednosni rizik

2022.10.07
16:43
Forrás
MTI
„Danas je Evropskoj uniji Zapadni Balkan potrebniji, nego što smo mi potrebni Zapadnom Balkanu” - smatra mađarski ministar.

Dok je ranije odugovlačenje procesa pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji predstavljalo samo propuštenu priliku, sa ratom u Ukrajini to na direktan način predstavlja bezbednosni rizik - saopštio je u petak u Budvi, u Crnoj Gori, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto. „Danas je Evropskoj uniji Zapadni Balkan potrebniji, nego što smo mi potrebni Zapadnom Balkanu” - ocenio je on. Dodao je takođe da mnoge njegove kolege strahuju od sve većeg uticaja spoljnih aktera u regionu. „Ali kako nameravamo da dobijemo jednu igru, bez izlaska na teren?” - postavio je pitanje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ministar je na godišnjem 2BS Forumu o bezbednosnoj politici istakao da je Mađarska zainteresovana za jačanje sve slabije EU, što bi, međutim, zahtevalo integraciju regiona.

Zapadni Balkan
Peter Sijarto

Slične vesti

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.