Ugrás a tartalomra

Dodeljena Književna nagrada Herceg Janoš

2022.10.08
16:46
2022.10.08
16:52
Forrás
Pannon RTV
Ovogodišnja dobitnica je Ildiko Lovaš književnica, kritičarka, urednica i književni prevodilac. Nagrada je dodeljena juče u Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki” u Somboru.

Književna nagrada Herceg Janoš je ustanovljena 1998. godine, dodeljuje se jednom godišnje književniku koji najbolje neguje duh istoimenog književnika Janoša Hercega. Jožef J. Fekete, Ištvan Šiling i Timea Lenert Moger su činili stručnu komisiju, koja je ove godine jednoglasno odlučila da ovu nagradu dodeli književnici, kritičarki, urednici i prevodiocu Ildiki Lovaš. Prema obrazloženju žirija, nagrađena je ispunila zadatak koji je postavio Janoš Herceg.

Ildiko Lovaš, književnica: „Književnost je isti žanr kao i mnoge druge stvari u životu, da nema postojanosti, da sam ovo sada postigla, dobro, pa dobro, ali da se za to uvek iznova treba boriti, uvek se mora dokazivati. Nema toga da će tako ostati zauvek, ili možda je tako, ali onda čovek postane prazan, izgubljen. Nema puno smisla."

Prema rečima žirija, ove godine nije bilo teško odlučiti ko će dobiti nagradu.

Timea Lennert Moger, pesnikinja i novinarka: „Njeni romani nisu o Subotici, ali Subotica inspiriše ove knjige. Takođe, ne samo Subotica, nego slično kao i Janoš Herceg, prema kome je nazvana ova nagrada, zapravo na kompleksan način gleda i posvećuje pažnju celoj regiji i kraju. Na taj način ona ispunjava ovu misiju, za koju je Janoš Herceg rekao, da je zadatak mađarskih pisaca iz Vojvodine.”

Nagradu, koja je dodeljena u sklopu manifestacije Podunavski dani Janoša Hercega, je izradio akademski vajar Peter Mraković. Pokrovitelji ove manifestacije su bili grad Sombor i livnica Pele iz Sivca.

Herceg Janoš
Ildiko Lovaš
nagrada

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.