Ugrás a tartalomra

Na glavi nose turban ili nešto drugo

2022.10.12
16:05
2022.10.12
16:53
Forrás
Panon RTV
Na srpsko-mađarskoj granici je sada migrantskom krizom najviše pogođena Subotica.

Prihvatni centar u tom gradu je pun, popunjeni su i privatni smeštaji, a teško je i proceniti koliko ilegalnih migranata boravi u okolnim šumama. U kasnim popodnevnim i večernjim časovima, duge kolone taksi vozila, uglavnom iz pravca Sombora, prevoze na stotine migranata u grad na severu Bačke.

U prepodnevnim časovima, u Prihvatnom centru u Subotici, mnogi još uvek spavaju. Neki se mole Alahu, dok se drugi tek sada vraćaju nakon neuspešnog pokušaja da pređu granicu. Prihvatni centar u Subotici je prepunjen, u njemu i oko njega trenutno boravi više stotina ljudi.

U Prihvatnom centru ima mnogo poznatih lica, neki od njih su tu već više od godinu dana. Zimski kaput i letnje papuče, to je tipičan način odevanja migranata u ovo vreme. Iako se neprekidno podiže sve više šatora, zbog ograničenog prostora mnogi i dalje spavaju u vrećama za spavanje, pod vedrim nebom. U zavisnosti od zemlje porekla, oni na glavi nose turban ili nešto drugo. Ima i onih koji već imaju svoj bicikl. Oko šatora se na sve strane nalazi obuća i odeća koja se suši. Kada se deli hrana, izlaze i iz trske i žbunja koje se nalazi oko Prihvatnog centra. Jedan mlađi ilegalni migrant kaže da je sa svojim saputnicima u Suboticu stigao dan ranije. Prema njegovim rečima, prvi put će pokušati da pređe ogradu na mađarskoj granici. On je dodao da je put do Srbije koštao oko tri hiljade evra: „Ja sam iz Avganistana i krenuo sam u Španiju. Talibani kod kuće predstavljaju veliki problem, zato sam i krenuo u Evropu.”

Na Makovoj sedmici u Subotici, gde su u šumskom pojasu uz granicu još od drugog jula konstantni obračuni među migrantima, a često se mogu čuti i pucnjevi iz oružja, situacija je tokom dana mirna. Meštanin Zoltan Dekanj kaže da taksisti neprekidno dovoze migrante u šumu.

Zoltan Dekanj, Subotica: „Taksisti idu. Non-stop. Ovde ispred mene prolaze taksisti iz Sombora i Kikinde, a ima i kombi vozila iz Beograda. Tako da se noću ne može spavati od buke, od pucnjave, veliki je to circus.”

On je dodao da situacija postaje ozbiljna posle 6 časova uveče: „Ovaj park je posle 6 časova uveče pun. Na autobuskoj stanici, na benzinskoj, svuda. Posle 6 sati, kada počne da pada mrak, tada počinju da se kreću. Mnogo migranata dolazi iz grada.”

U šumi na Makovoj sedmici, gomile smeća i odbačena garderoba obeležavaju pravac kojim se migranti kreću. Naišli smo i na jedan manji kamp pored šumskog puta, iz kojeg su migranti najverovatnije otišli malo pre našeg dolaska. Vatra je još uvek gorela, a pored nje upaljač i ćebad. U šumama u okolini Subotice je već više puta bilo šumskih požara u migrantskim kampovima poput ovog.

migranati
Subotica

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.