Ugrás a tartalomra

Ulaganja u Bačkoj Topoli u službi dece i đaka

2022.11.09
15:55
2022.11.09
16:31
Forrás
Pannon RTV
U Bačkoj Topoli je u toku izgradnja novog Doma učenika, za smeštaj 59 đaka, koji će biti smešten u zgradi nekadašnjeg hotela, koji je u fazi renoviranja.

Na teritoriji opštine Bačka Topola, Predškolsku ustanovu „Bambi” pohađa 756 mališana, a u vrtiću na Senćanskom putu, u samom naselju, rade sa sto mališana od jedne godine do predškolskog uzrasta. Za celodnevni boravak u jaslicama vlada mnogo veće interesovanje od raspoloživih kapaciteta, zbog toga žele da te kapacitete prošire.

Timea Fenjsaroši Fekete, direktorka: „Želim da istaknem zamenu vrata i prozora, što je koštalo skoro 2,5 miliona dinara, a ta zamena stolarije je obavljena pre dve godine, a vidi se i proširenje elemente na igralištu, dobili smo prelepe moderne igračke za igralište.”

Prema rečima Žolta Namestovskog, kandidata na listi „Mađarska sloga”, neophodno je poboljšati uslove rada u vrtićima. Zahvaljujući angažovanju Mađarskog nacionalnog saveta, tokom šest vikend-obuka, zaposleni u vrtićima su imali prilike da razvijaju svoje digitalne kompetencije.

„Sa jedne strane rade efikasnije, a sa druge sada poseduju kompetencije sa kojima praktično mogu da rade veštije i na neki način bolje, tako da je to prva stvar, ali ako pogledamo i nabavku opreme, bilo da su to igračke, elementi na igralištu ili IKT sredstva, mislim da je sve to veoma važno, kako bi pružili pomoć predškolskim ustanovama.”

Dom učenika u Bačkoj Topoli otvoren je u oktobru prošle godine, a ove je već bilo više prijavljenih od raspoloživog kapaciteta. U Domu učenika boravi 102 učenika srednjih škola, a većina njih su učenici Poljoprivredne škole.

Žolt Horvat, direktor: „Prijavilo se više đaka iz Banata, iz banatskog regiona, a imamo jednog učenika iz Mađarske. Brojčano stanje ako posmatramo, i uporedimo sa prošlom i pretprošlom godinom, to je za 20-30 đaka više. Mislim da će se u narednim godinama prijaviti u još većem broju.”

Mađarski nacionalni savet je suosnivač Poljoprivredne škole i Doma učenika.

Adrijan Satmari, predsednik Opštine: „Dom učenika ove školske godine već radi sa 100 odsto kapaciteta, i to je bio jedan veoma važan projekat za opštinu Bačka Topola, koji smo uspešno realizovali, zajedno sa Mađarskim nacionalnim savetom i pokrajinskom administracijom. Mislim da je ovaj projekat u potpunosti opravdao svoje postojanje.”

Trenutno se radi na ojačavanju konstrukcije zgrade bivšeg hotela. Renovirani objekat biće administrativni, kulturni i obrazovni kompleks, u kome će biti formiran i jedan Dom učenika sa 59 ležajeva, za učenike Gimnazije i srednje stručne škole, koje se nalaze u centru grada.

Arpad Fremond, nosilac liste, „Mađarska sloga”: „Važno je da stvorimo jedan centar sa domovima određenih smerova, u kome postoje srednje škole u koje mađarska deca rado dolaze, moramo učiniti sve da mađarska deca ostanu ovde i da im ovde pružimo pomoć u njihovom srednjoškolskom obrazovanju, zato je ovaj projekat važan.”

Mađarska vlada je obnovu podržala sa 330 miliona dinara, a opština Bačka Topola sa 65 miliona dinara.

Bačka Topola
Predškolska Ustanova "Bambi"
Dom učenika u Bačkoj Topoli

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.