Ugrás a tartalomra

Beograd i Sarajevo ovog jutra među najzagađenijim gradovima na svetu

2022.11.27
11:31
2022.11.27
11:53
Forrás
Szerbiai RTV
Prema podacima sajta Ervižual, Beograd se ovog jutra nalazi u vrhu liste najzagađenijih velikih gradova na svetu. Prema najavama meteorologa, uskoro stiže košava koja će očistiti vazduh u prestonici.

Kvalitet vazduha ovog jutra u Beogradu je zagađen, pokazuju podaci Beoeka. Najzagađeniji vazduh udiše se na Banovom brdu, Stojčinom brdu, Ovči i Velikim Crljenima.

Kada je reč o stepenu zagađenosti najvećih gradova na svetu, Beograd je u 8.25 zauzimao četvrtu poziciju sa indeksom zagađenosti 170. Ispred naše prestonice su samo Sarajevo, Delhi i Lahore. 

Glavni zagađivač u Beogradu su PM 2,5 čestice, a njihova koncentracija je čak 18,4 puta veća od granice koju Svetska zdravstvena organizacija preporučuje.

Međutim, ovog jutra Beograd nije i najzagađeniji grad u Srbiji. Od njega su zagađeniji Leskovac (185), Čačak (178) i Novi Sad (176). Vazduh je zagađen i u Užicu, Valjevu i Pančevu. 

Kada je vazduh jako zagađen, kao što je danas slučaj u pojedinim gradovima u Srbiji, treba poštovati preporuke stručnjaka.

Treba skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini", navodi se u preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, posvećenoj kvalitetu vazduha.

Osetljivim kategorijama stanovništva savetuje se da vežbanje obave u zatvorenom prostoru.

Ne treba otvarati prozore kada je kvalitet vazduha ocenjen sa "zagađen" ili "jako zagađen".

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grejne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima.

Tada je poželjno provetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

Ako ste mislili da vam hirurške maske mogu pomoći, to nije tačno. One pomažu da se smanji iritacija disajnih puteva, ali PM-10 i PM-2,5 čestice prodiru i kroz takve maske.

Pojedina istraživanja ukazuju na zaštitne efekte određene hrane. Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminom Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

Beograd
Sarajevo
najzagađeniji
grad

Slične vesti

Najnovije

17:41, Frissítve: 18:57

Deli: mi smo na strani mira

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna, odnosno tačno za mesec dana. Glasanje ima veliki ulog, jer će rezultati tih izbora uticati na stanovništvo EU, ali i na živote Mađara u Vojvodini.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.