Ugrás a tartalomra

Haj-tek škola u Bečeju

2022.11.30
17:30
2022.11.30
17:47
Forrás
Pannon RTV
U Osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Bečeju otvorena je savremena, digitalna učionica. Ova obrazovna ustanova je na konkursu „Haj-tek škola”, Grupacije „Mesaroš”, dobila sredstva u visini od 30 miliona forinti.

Potpuno novi laserski rezač, 3D štampač i laptop računari instalirani su u novoj haj-tek učionici Osnovne škole „Petefi Šandor” u Bečeju. Deca su već i testirala laserski rezač i štampač. Od 10 prijavljenih škola iz Srbije, jedino je ova dobila podršku iz Mađarske, u okviru programa „Haj-tek škola”.

Ibolja De Negri, predsednica Udruženja prosvetnih radnika mađara Severne Bačke: „Osnovna škola „Petefi Šandor” je napisala najbolju prijavu i sada nam je veoma drago što su sredstva došla u ovu zajednicu. Nadamo se da će biti i nastavka, pošto je moderno digitalno obrazovanje, obrazovanje budućnosti, koje je više nego potrebno.”

Aktivnosti u haj-tek učionici pomažu bolje razumevanje okruženja u 21.veku. Jedan od uslova prijave za mađarski program bio je da učenici koriste ove nove alate na svakom času.

Gabrijela Potrebić Težer, direktorka, Osnovna škola „Petefi Šandor”, Bečej: „Prilikom obrade neke lektire, na primer, glavni lik lektire se štampa u 3D tehnici. Dakle može se koristiti i kod onih predmeta, kod kojih to nikada ne bi pomislili. Veoma je važno povezivanje predmeta u projektnom obrazovanju, kada se u učionici mogu upotrebiti znanja iz više predmeta.”

rogram „Haj-tek školy”, zasnovan na novoj pedagoškoj metodologiji, obezbeđuje školama najsavremeniju digitalnu opremu, kao i obuku nastavnika.

Adam Horvat, stručni rukovodilac, „Haj-tek škola”, Mađarska: „Direktor škole i nastavnici koji su izabrani da učestvuju u programu, puni su entuzijazma, a već je sada jasno da su puni ideja o tome kakvu će sekciju, neke dodatne programe i kakve vežbe će na časovima realizovati. Mislim da je „Haj-tek škola” došla na pravo mesto.”

Vrednost podrške koja je stigla iz Mađarske iznosi 30 miliona forinti, odnosno blizu 74 hiljade evra.

Bečej

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.