Ugrás a tartalomra

Vučić danas sa Lajčakom, zatim trilateralni sastanak s Eskobarom

2022.12.14
11:34
Forrás
Szerbiai RTV
Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Nakon toga, planiran je i trilateralni susret predsednika Vučića sa Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Kako je najavljeno, sastanak Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka planiran je u 12.45 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nakon tog sastanka planiran je i trilateralni susret predsednika Vučića sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Posle sastanka, kako je saopštilo Predsedništvo, medijima će biti prosleđeno saopštenje.

I prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se sa Gabrijelom Eskobarom. Taj sastanak planiran je za 16 časova.

Eskobar i Lajčak u Beograd dolaze iz Prištine gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je, nakon sastanka u Prištini, da je najbolji način da se barikade na severu Kosova i Metohije uklone političkim dogovorima a ne buldožerima.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naveo je da je Kurtiju jasno izrazio očekivanje da radi na implementaciji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Do poseta dolazi usled povećanih tenzija na Kosovu i Metohiji nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića zbog čega su Srbi na severu KiM, kao znak protesta, podigli barikade.

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali sa objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

V. K., radnik na brani Gazivode, rekao je da su uperili puške u njega, ispitivali ga, iscepali zastavu, a onda ga oterali.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će Vlada Srbije u četvrtak doneti odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

Vučić je, u obraćanju javnosti, najavio i da će Priština 15. decembra u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU.

Miroslav Lajčak
Gabriel Escobar

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.