Ugrás a tartalomra

Na Horgošu održana manifestacija posvećena plesu i običajima

2022.12.14
13:36
2022.12.14
16:41
Forrás
Pannon RTV
Ulaznica na manifestaciju posvećenu plesu i običajima, koju je povodom Dana Svete Lucije organizovalo Mađarsko kulturno društvo „Bartok Bela" iz Horgoša, bila je „Lucijina-pogača".

Ova svečanost je osmišljena sa ciljem da oživi narodne običaje i verovanja. Značaj same manifestacije organizovane povodom dana Svete Lucije, kao i sama verovanja vezana za ovaj dan, već dobro poznaju i najmlađi.

Zara Radič, učesnica, Horgoš: „Došla sam zato što je to jedna divna tradicija i navikli smo da je obeležavamo svake godine, na dan Svete Lucije se uvek organizuje ples."

Luca Bohata, učesnica, Horgoš: „Moja majka i ja svake godine pečemo „Lucijinu-pogaču", i moja mama tom prilikom sakrije novčiće u jedan ili dva kolača. Onaj ko pojede novčić, imaće sreće u narednoj godini."

Nekada je na Dan Svete Lucije bilo zabranjeno pletenje, pečenje ili pranje. Takođe nije bilo preporučljivo ni da se nešto pozajmljuje, jer su pozajmljene stvari mogle završiti u rukama veštica. Na Dan Svete Lucije se stavlja žito da proklija, koje treba da se zazeleni do Božića. Na taj način su ljudi pokušavali da predvide žetvu sledeće godine. Najpoznatiji običaj je pravljenje „Lucijine stolice". Ova zabava je bila odlična prilika da deca nauče običaje.

Žolt Seči, umetnički direktor, Mađarsko kulturno društvo „Bartok Bela", Horgoš: „Smislili smo ovaj običaj, kako bismo oživeli ovu tradiciju, ideju vezanu za Dan Svete Lucije i kulturu koja ga okružuje. Tu već uključujemo i decu u te običaje, odnosno govorimo im sve što znamo, što su možda zaboravili, a pored toga im organizujemo i ples."

Na ovom događaju su učestvovali kako mladi tako i stari. Oni su zajedno oživeli tradicionalne običaje i zajedno su plesali.

Mađarsko kulturno društvo „Bartok Bela"
Horgoš

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.