Ugrás a tartalomra

Kisić: Produžava se porodiljsko odsustvo sa 12 na 15 meseci

2022.12.31
09:21
Forrás
Tanjug, RTS
Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević izrazila je očekivanje da će sredinom sledeće godine biti usvojen zakon prema kojem se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Kisić je za RTS rekla da je to sjajna vest za buduće roditelje, mera populacione politike koju je podržao i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukazala je da će majke na taj način imati više vremena da se posvete svojoj deci i porodici.

To, kako kaže, pokazuje koliko je država ekonomski jaka i stabilna, jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara.

„Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine", rekla je ministarka Kisić, gostujući u Dnevniku RTS-a. 

To znači, da će porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog, biti produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci.

Ministarka Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca.

porodiljsko odsustvo
Darija Kisić

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.