Ugrás a tartalomra

Ugledni gosti na subotičkom Velikom Prelu

2023.01.29
13:29
2023.01.29
16:11
Forrás
Pannon RTV
Prelo su svojim prisustvom uveličali i ministri spoljnih poslova Hrvatske i Srbije.

Gosti tradicionalne vojvođanske bunjevačke slave Prelo u Subotici bili su i Gordan Grlić Radman i Ivica Dačić. Pre posete Prela, hrvatski ministar spoljnih poslova obišao je gradilište Hrvatske kuće i sastao se sa Jasnom Vojnić, predsednicom Hrvatskog nacionalnog veća, dok je u Subotičkoj Gradskoj kući razgovarao sa srpskim zvaničnikom o unapređenju bilateralnih i dobrosusedskih odnosa. Prelo je održan u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

Bunjevački Prelo se obeležava od 1879. godine. Ovoga puta događaju su prisustvovali i ministri, poslanici i drugi zvaničnici Srbije i Hrvatske.

Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, Srbija: „Zaista smo ponosni na to što je ne samo rečima, već i delima krenula normalizacija odnosa Srbije i Hrvatske. Posle dužeg vremena, sigurna sam da ćemo osetiti sve prednosti boljeg odnosa.“

U narednih nekoliko meseci, u Hrvatskoj biće organizovano nekoliko bilateralnih pregovora.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, Hrvatska: „ To je ono što je u interesu srba u Hrvatskoj i hrvata u Srbiji. Vidite da ove večeri ova puna dvorana, veliki broj zainteresovanih od strane hrvata koji žive ovde, govori da i oni osete da imaju razne mogućnosti da u dobrom raspoloženju slave, da se slobodno okupljaju i ožive svoju tradiciju.“

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je radost što je dve godine posle kamena temeljca Hrvatskog doma u Subotici mogao da vidi impozantnu građevinu.

„Hrvati u Srbiji i Vojvodini zaslužuju podršku Hrvatske vlade. Ali očekujemo i podršku vlade Srbije. Imenovanje gospodina Žigmanova za ministra u vladi Srbije je garancija da će se glas hrvata Srbije i Vojvodine moći čuti.“

Ministar hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova je dodao da ostaju i otvorena pitanja poput registracije i potrage za nestalim osobama. On je istakao da je srpska strana ovoga puta pokazala razumevanje i da bi ova pitanja uskoro mogla da budu rešena. Srbi u Hrvatskoj i hrvati u Srbiji predstavljaju most u razvoju prijateljskih odnosa dve zemlje - izjavio je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava Srbije.

„Jasno je da smo zahvalni Hrvatskom ministru spoljnih poslova i poslova EU što nas dugo i u svemu podržava, a zahvalni smo i Hrvatskoj vladi na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem i verujemo da su težnje prepoznali kao pozitivne, a to će biti pozitivno i u funkciji okruženja koje se tiče budućeg oporavka srpsko-hrvatskih odnosa.“

Prelo je jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine, kojem je i ove godine prisustvovalo više stotina ljudi.

Veliko Prelo
Subotica-Senta
ministri spoljnih poslova
Hrvatska
Srbija

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.