Ugrás a tartalomra

„Babel Jazz“ u Novom Sadu

2023.01.30
13:06
2023.01.30
16:11
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu je započeo serijal koncerata mađarskih i srpskih džez muzičara.

Višemesečni program će se odvijati u sklopu muzičkog projekta „Babel Jazz“ u organizaciji kompanije sa sedištem u Mađarskoj pod nazivom „Babel Arts Management“.

Program počinje koncertima benda iz Mađarske „D.A.S. Trio“ uz podršku novosadskog benda „Čičini Čvorci“.

Abel Nađ, osnivač benda „D.A.S. Trio“ , Mađarska: " Sviramo psihodelični džez, pank muziku, ili je tako pokušavamo kategorizovati, ako baš moramo."

Adam Šardi, basista benda „D.A.S. Trio“, Mađarska: „Svim ljubiteljima džez muzike imamo običaj da kažemo da je to fuzijski džez. Tome je najsličnija muzika koju izvodimo. U toj muzici ima elemenata roka, džeza i primese svetske muzike. Mnogo zavisi od toga kako se mi sami osećamo, šta trenutno slušamo, šta utiče na nas u muzičkom smislu."

U Novom Sadu će se u sklopu projekta održati ukupno 10 koncertnih večeri.

Viktor Dudaš, direktor za međunarodnu koordinaciju kompanije „Babel Arts Managementa“: „Mađarski džez izvođači i izvođači svetske muzike će nastupiti sa lokalnim bendovima. Dakle, svako veče će se održati dva koncerta čija je svrha da se široj javnosti predstave mađarski džez muzičare koji su već afirmisani ili su na početku karijere, kao i domaći muzičari.“

Koncerti se održavaju svakog drugog vikenda u Kulturnom centru „Sokolski dom“ u Novom Sadu.

Srđan Stanković, predsednik Kulturnog centra „Sokolski dom“, Novi Sad: „Slogan ovog projekta, jeste, „Šta se to dešava u komšiluku“, tako da na ovaj način želimo da prikažemo šta se zaista  dešava u našem komšiluku, odnosno u Mađarskoj. Nadam se da će se projekat dalje razvijati i da će i mađarska publika moći da se upozna sa tim šta se dešava u komšiluku njihovom, odnosno ovde kod nas u Vojvodini na džez sceni.”

Organizaciju večeri džez muzike je podržala i Vlada Mađarske.

Novi Sad

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.