Ugrás a tartalomra

Sijarto i Đedović u Beogradu razgovarali o energetici

2023.02.07
15:36
2023.02.07
19:11
Forrás
Panon RTV
Mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova i ministarka Srbije za rudarstvo i energetiku razgovarali su o daljim mogućnostima saradnje, o diversifikaciji u nabavci gasa i povezivanje i dupliranju kapaciteta električne energije.

I za Srbiju i za Mađarsku važne su garancije u pogledu snabdevanja energentima i obe zemlje su do sada u tome bile uspešne, međusobno se ispomagale i tako će biti i u budućnosti – rečeno je u Beogradu na konferenciji za medije koju su održali Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova i Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije. Dvoje ministara razgovaralo je o daljim mogućnostima saradnje, o diversifikaciji izvora u nabavci gasa kao i povezivanju i dupliranju kapaciteta u električnoj energiji.

Rat u Ukrajini i sankcije Evropske unije imaju dramatičan uticaj na snabdevanje energentima, ali Srbija i Mađarska su uspešno prebrodile teškoće – naglasio je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova. Dodao je: ovom uspehu značajno je doprinela tesna saradnja dve države i strateško partnerstvo. Ukazao je na to da je je prošle godine kroz Srbiju u Mađarsku dopremljeno 4,8 milijardi kubnih metara zemnog gasa, te da je Beograd bio jako pouzdan partner Budimpešti.

„Mi isto pokušavamo da uzvratimo na ovoj pomoći. U prošloj godini u Mađarskoj smo uskladištili 300 miliona kubnih metara zemnog gasa za Srbiju. Isporuka po dogovorenom redu odvija se i sada i o tome sam obavestio gospođu ministarku, da ukoliko se tokom priprema za narednu grejnu sezonu u Srbiji ponovo ukaže potreba za skladišnim kapacitetima u Mađarskoj, onda i ove godine mogu da računaju na nas i na skladišni kapacitet od 500 miliona kubnih metara“ rekao je Peter Sijarto, ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske.

Na konferenciji za medije je rečeno da je u cilju dugoročnog obezbeđivanja sigurnosti u snabdevanju zemnog gasa potrebna diversifikacija, odnosno da je važno uvođenje novih izvora. Obe države to smatraju za bitan zadatak, a za to su u regionu potrebna značajna infrastrukturna ulaganja. Planirana je izgradnja novih vodova i interkonektora.

„Cilj Srbije je diversifikacija tokova snabdevanja i da južni gasni tok postane deo čime bi mogli da povećamo naše kapacitete, u prvom redu izgradnjom interkonektora između Srbije i Bugarske. Na taj način doprineli bi tome da Srbija postane još značajnija država za tranzit gasa“ rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Peter Sijarto je najavio da su između Mađarske i Azerbejdžana uznapredovali pregovori o sklapanju sporazuma o dugoročnoj kupovini gasa. Azerbejdžanski gas bi iz Turske i Bugarske, jednim delom iz Rumunije, a drugim delom kroz Srbiju stizao do Mađarske i za to je potrebna dobro izgrađena mreža.

Peter Sijarto
energetika
Dubravka Đedović

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.