Ugrás a tartalomra

Razvojno savetovalište dobilo vozilo za kućne posete porodicama dece sa teškoćama u razvoju

2023.02.08
17:49
2023.02.08
18:52
Forrás
Saopštenje
Razvojno savetovalište u Subotici dobilo je danas vozilo namenjeno kućnim posetama porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju uzrasta do 6 godina koja žive u regionu Subotice.

Zahvaljujući donaciji kompanije Vojput u iznosu od 4 miliona dinara, ovo Razvojno savetovalište je već dobilo digitalnu biblioteku i nameštaj, i uz vozilo koje je danas isporučeno, Razvojno savetovalište je opremljeno za pružanje najsavremenijih usluga namenjenih deci koja pokazuju znake kašnjenja u razvoju.  

„Savetovalište u Subotici osnovano je davne 1961. godine kao Psiho-pedagoško savetovalište, a 1991. godine dobija naziv Razvojno savetovalište. Godišnje obezbeđuje podršku za oko 1.500 dece i porodica uzrasta do 6 godina, dvojezično na srpskom i na mađarskom jeziku. Kontinuirano radimo na unapređenju našeg rada i od septembra 2021. godine smo uključeni u inovirani intenzivni program Porodično orijentisane rane intervencije. Namera nam je da postepeno što veći broj dece uključimo u inovirani program u skladu sa napredovanjem Tima Porodično orijentisane rane intervencije. Izuzetno smo zahvalni UNICEF-u i kompaniji Vojput na podršci i donaciji vozila koje će omogućiti profesionalni iskorak za stručnjake i rad u porodičnom i vrtićkom okruženju, tamo gde dete uči, igra se i živi, čime se značajno unapređuje kvalitet i pristupačnost podrške svoj deci i njihovim porodicamaizjavila je Eržebet Kiškarolj, koordinatorka tima za Porodično orijentisanu ranu  intervenciju u Subotici. 

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za uslugama rane intervencije, a dokazano je da prepoznate na vreme, razvojne poteškoće mogu biti prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70 odsto dece. UNICEF je prošle godine, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerima, pokrenuo kampanju Tata, mama, mi smo sa vama! da bi se timovi za porodično orijentisane rane intervencije pri razvojnim savetovalištima u celoj Srbiji, od Subotice do Vranja, opremili asistivnom tehnologijom, računarima i digitalnom opremom za rad na daljinu, didaktičkim materijalima, nameštajem prilagođenim potrebama dece i roditelja i vozilima za kućne posete.  

Razvojno savetovalište

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.