Ugrás a tartalomra

Do sredine marta imate vremena da se pripremite za elektronski sistem

2023.02.09
16:22
2023.02.09
16:53
Forrás
Pannon RTV
Do sredine marta svi poljoprivrednici u Srbiji moraju da budu spremni za korišćenje elektronskog sistema „e-agrar”, uz pomoć kojeg mogu brzo i bez mnogo papirologije da rešavaju poslove vezane za svoja gazdinstva.

Sistem će biti dostupan preko mobilnog telefona ili računara, a proizvođačima će u procesu registracije pomoć pružiti seoski domaćini.

Informativnoj prezentaciji je prisustvovao veliki broj ljudi, jer proizvođači nisu upoznati sa novim elektronskim sistemom i njegovim radom. „E-agrar” će biti uveden na proleće i svi poljoprivredni proizvođači će biti u obavezi da se registruju.

Arpad Čikoš, Totovo Selo: „Mislim da će naš posao biti jednostavniji, posebno za nas organske proizvođače je nešto komplikovanija prijava u trezor, pa od ovoga očekujemo da će papirologija biti jednostavnija – da kažem tako – to više neće biti papirologija.”

Osnovni uslov za upravljanje sistemom „e-agrar” jeste da je nosilac poljoprivrednog gazdinstva registrovan na sajtu javne uprave „e-Uprava”, za šta svako mora da ima elektronsku poštu, odnosno „e-mail”. Prijavljivanje na stranicu „e-Uprava”, za kasnije korišćenje sistema „e-agrar” moguće je na dva načina.

Eva Skutera, službenica kancelarije seoskog domaćina u Kanjiži: „Postoje dva načina pristupa, u zavisnosti od toga koji više odgovara poljoprivredniku. Oni koji koriste mobilni telefon ili pametni telefon, moraju preuzeti aplikaciju i preko njen mogu da se prijave. Ukoliko nemaju pametni telefon, moraju u policijskoj stanici da podnesu zahtev za elektronski potpis na ličnu kartu sa čipom, i uz njegovu pomoć mogu da koriste internet stranicu „e-agrar”.”

Proizvođači koji izaberu aplikaciju za mobilni telefon, moraju da zatraže jedan identifikacioni broj iz Uprave za trezor Srbije, u pošti ili u Poljoprivrednoj stručnoj službi. Poljoprivrednici koji svoje poslove vezane za gazdinstvo žele da rešavaju preko svog računara, moraju u policiji da zatraže elektronski potpis, koji će sistem pohraniti u čip njihove lične karte. U oba slučaja, registracija mora biti završena do sredine marta.

poljoprivreda
Eva Skutera
Kanjiža

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.