Ugrás a tartalomra

Parada konjskog karnevala u Totovom selu

2023.02.19
15:49
2023.02.19
16:22
Forrás
Panon RTV
Zima je oterana i u Totovom selu, i to u okviru Parade konjskog karnevala. Bilo je tu povorke, igre veštine, kao i spaljivanje lutke koja simboliše zimu. Karnevalski program je organizovan drugi put, a cilj organizatora je očuvanje tradicije.

Okupljeni konjanici i meštani svih uzrasta iz Totovog sela, zimu su terali bučnom povorkom. Mališani su, maskirani u bubamare, jagnjad i princeze, prodefilovali ulicama sela. Mi smo uspeli da razgovaramo sa jednim Spajdermenom.

Kristofer Kaposta, Totovo selo: „Ima tu muzike, tu su i igre, mogu se kupiti fanci i langoš.”

Na ovom događaju nisu mogle da izostanu ni tradicionalne karnevalske krofne. Zahvaljujući Bernadeti Kalman, za učesnike parade su pripremljene krofne sa džemom i eurokremom.

Bernadet Kalman, Totovo selo: „Karnevalska krofna je zapravo krofna sa trakom i nju pravimo tako što je pečemo na manje masnoće i kada je okrenemo, obe polovine su crvene, a u sredini je nešto što liči na traku. Inače smo pravili tradicionalne krofne, sa mlekom, jajima, brašnom i kvascem.”

U Totovom selu je u proteklom periodu održano nekoliko manifestacija usmerenih ka očuvanju tradicija, a i cilj organizatora jeste da se na taj način stari običajimi i tradicija ne zaborave. Takva manifestacija je i konjski karneval.

Marta Feher, organizator: „Suština je ista, a to je da se dobro provedemo, da oteramo zimu, da oplakujemo konja i da ga zakopamo. To je jedan stari običaj sa obale Tise i svakako želimo da ga sačuvamo.”

Na kraju manifestacije spaljena je i jedna lutka, što prema sujeverju oslobađa ljude od svih nevolja.

Totovo selo
konjski
karneval
tradicija

Najnovije

13:05

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.