Ugrás a tartalomra

Vučić: Moramo da imamo snažnu vojsku inače nas neće biti

2023.02.20
12:42
Forrás
Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u Abu Dabiju Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023", u okviru radne posete UAE, i rekao da postoji veliko interesovanje za oružje naše odbrambene industrije.

"Zašto sad naše PASARS-e kupuju svi, jer kada integrišete više oružja u to jedno borbeno oklopno vozilo. Kada na to integrišemo Mistrale i još neke mitraljeze nižeg kalibra, onda je to strahovito moćno oružje. Te integracije sistema se rade svuda i svi hoće da kupuju naše oružje", rekao je Vučić tokom obilaska sajma.

Kazao je da ima tu dosta naših kompanija - Jugoimporta SDPR i privatnih kompanija. "Naša vojska mora da bude mnogo jača, naša vojska je neuporedivo snažnija nego što je bila. Ovo ima veze sa odbrambenom industrijom i moramo mnogo novca da uložimo i u odbrambenu industriju i u vojsku", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić danas je, u okviru radne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obišao Institut G42 u Abu Dabiju i održao sastanak sa predstavnicima te kompanije. Grupa 42 (G42) je vodeća kompanija koja se bavi razvojem veštačke inteligencije i klaud računarstva sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ova kompanija posluje širom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Severne Afrike.

Predsednik Vučić poručio je danas da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj odbrambene industrije i jačanje Vojske Srbije i najavio da će država 2023. i 2024. kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije za našu vojsku. Vučić je tokom obilaska Međunarodnog sajama naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE, rekao da će od ukupno 200 vozila za našu vojsku biti 109. Malih Miloša, 39 Lazara, 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 Gvozdika, 60 Alasa...

"To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bi kupovali ovde bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 milina evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku", rekao je Vučić. Kazao je da će dodatni novac biti uložen u preduzeća kao što su Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletku, fabrku u Lučanima i druga. "Videćemo šta ćemo sa FAP-om, da li i oni mogu da se uključe, zatim sa Teleoptikom", naveo je Vučić.

Srbija
vojska

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.